2013. június 24., hétfő

Cseresznyedzsem Cherry Brandy-vel ízesítve.




A jó öreg cseresznyefa idén is bőséges terméssel ajándékozott meg bennünket. Így aztán a hétvégén, dacolva a kánikulával egy jó nagy adag cseresznyedzsemet főztem. Pár napja a "sünis kanál" blogon találtam egy, már a recept elolvasása után is nagyon finomnak tűnő dzsemreceptet, amely Cherry Brandy aromával volt ízesítve. Gondoltam el biztosan nem fogja rontani az amúgy is finom dzsemet, így aztán én is öntöttem bele egy üvegecskével. Az elkészült dzsem pedig valami isteni finom lett. Reggelire vajas, pirítós kiflire kenve remekül vizsgázott, alig tudtuk abbahagyni olyan finom. A dzsemmel megtöltött üvegek pedig most szépen ott sorakoznak a kamra polcán, és arra várnak, hogy éppen süteménybe, vagy palacsintába kenve újabb tesztelésnek vessük alá őket. (ízesítés nélküli cseresznye lekvár recept a linkre kattintva megtalálható)






 Hozzávalók 2 kg cseresznyéhez:


2 kg cseresznye
1 cs Knorr dzsemesítő
1 db citrom leve és reszelt héja
60 dkg kristálycukor
1 db Oetker vanília aroma
1 tk őrölt fahéj
1 db Cherry Brandy aroma





A cseresznyét alaposan mossuk meg, majd magozzuk ki. Ezután keverjük hozzá a kristálycukrot, a vanília aromát, a citrom levét és reszelt héját, az őrölt fahajat, majd hagyjuk 10-15 percig állni. (közben többször keverjük át)

Ezután tegyük fel a tűzre, forraljuk fel, majd a lángot mérsékelve főzzük kb. 15 percig. Ekkor vegyük le a tűzről, majd botmixerrel ízlés szerint pépesítsük. (én csak annyira mixeltem össze, hogy nagyobb darabok is maradjanak benne) Ezután keverjük hozzá a Cherry Brandy aromát, majd forraljuk fel újra.

Végül vegyük le a tűzről, majd a forró gyümölcsbe állandó keverés mellett keverjük bele a Knorr dzsemesítőt. Az elkészült dzsemet ezután merjük bele az üvegekbe, majd pár percre állítsuk fejtetőre.


Az elkészült dzsemet fogyaszthatjuk pl. reggelire pirítósra kenve, de sütemények, vagy éppen palacsinta ízesítésére is kiváló.

3 megjegyzés:

  1. Kedves Gizi! Nagyon örülök, hogy megtetszett neked Gold dzsemreceptje, továbbítom is neki a jó hírt. Biztos a tiéd is nagyon finom lett. ;)
    Üdv: Macskanyelv

    VálaszTörlés
  2. Gizim!
    Ebből a mennyiségből hány üveg lesz?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Remélem még nem késtem el a válasszal. :) Ebből a mennyiségből 6-7 kicsi üveggel lesz. (én pl. a sűrített paradicsomos üvegekbe teszem bele)

      Törlés