2011. április 8., péntek

Medvehagymás lángos.




Tegnap este még azon törpöltem, mi is legyen a mai ebéd. Mindenképpen olyat szerettem volna sütni, melyhez felhasználhatom a medvehagymát. Először a kenyér gondolatával játszottam, de azt végül későbbre halasztom. Második gondolatom a pogácsa volt, és rögtön el is döntöttem, hogy akkor ma azt sütök, a betervezett gulyásleves mellé. Aztán reggel egy hirtelen gondolattól vezérelve a szemeim előtt megjelent a medvehagymás lángos. Igen-igen ezt fogok sütni, közöltem magammal, és már hozzá is láttam a dagasztáshoz. Az eredeti jól bevált lángos receptemet vettem alapul, és ahhoz adtam hozzá az apróra vágott medvehagymát. Nagyon finom fokhagymás ízt kapott a tészta. Tálaláskor tejfölt és reszelt sajtot kínáltam mellé.






Hozzávalók:

50 dkg liszt
3 dkg élesztő
2 dl tej
2-2,5 dl víz
1 tk só
2 ek olaj
pici cukor
medvehagyma (2 marék apróra vágva)


A tejet meglangyosítani, majd a felébe belekeverni egy pici cukrot, és belemorzsolni az élesztőt. Letakarva pár perc alatt felfuttatni.

Egy tálba beletenni a lisztet és a sót, majd összekeverni. A közepébe egy mélyedést csinálni, majd belekanalazni az olajat, beleönteni a maradék tejet, a felfuttatott élesztőt, a langyos víz felét, és az apróra vágott medvehagymát. Fakanállal elkezdeni keverni és a maradék vizet apránként hozzáönteni. Vigyázni hogy a tészta ne legyen se túl kemény, se túl lágy. Ezután jól kidagasztani, majd kelesztőtálba kb. egy óra alatt megkeleszteni. (én fakanállal összekevertem, majd a a kenyérsütőgépbe öntöttem a tésztát és ott dagasztottam és kelesztettem meg)

Amikor már duplájára kelt a tészta, olajozott tálcára kis halmokat szaggatni belőle. (én beolajozott kézzel csípek le a tésztából és úgy helyezem a tálcára)
Ezután konyharuhával letakarni, és kb. 20 percig tovább keleszteni.

Egy serpenyőbe olajat hevíteni, majd beolajozott kézzel megformálni a tésztát és belehelyezni.
Mindkét oldalát szép pirosra sütni, majd lecsepegtetni, és törlőpapírra kiszedni.

Tálalás előtt kicsit megsózni, tejföllel megkenni, és reszelt sajttal megszórni. Fokhagymával most nem kell megkenni, mert a medvehagymától finom fokhagymás ízt kap.

20 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta! A tésztájába 1 db héjában főtt összetört krumplit is szoktam tenni,úgy is nagyon finom.

    VálaszTörlés
  2. Gizi, ez nagyon jó ötlet, és annyira étvágygerjesztően néznek ki! Kész szerencse, hogy nincs itt előttem, mert befalnám az összeset így estére. :)

    VálaszTörlés
  3. Gizus,nagyon finom lehetett,de megenném most azt a lángost,de ha még van a gulyásból,akkor abból is kérnék szépen egy tányérkával:-)

    VálaszTörlés
  4. Miket ki nem találsz! Hiperszuper ötlet!

    VálaszTörlés
  5. Ezt ki fogom próbálni!Tetszik!

    VálaszTörlés
  6. Micsoda remek ötlet, így ahogy van tejfölösen, sajtosan bevágnék egyet :)

    VálaszTörlés
  7. Én tejföl és sajt nélkül is bevállalnám!!

    VálaszTörlés
  8. Családi tűzhely!
    Köszönöm!!:)

    VálaszTörlés
  9. Éva!
    Köszönöm!! Néha én is teszek bele főtt krumplit, mi is szeretjük úgy is. Sőt, van hogy nyersen apró lyukú reszelőn reszelem bele a krumplit és úgy is nagyon finom. Bátran merem ajánlani, próbáld ki.:)

    VálaszTörlés
  10. Szemirámisz!
    Nagyon köszönöm!! Szívesen megkínálnálak!! Érdemes kipróbálni, mert valami isteni finom lesz így a lángos.:)

    VálaszTörlés
  11. Ditta!
    Már küldöm is a lángost, és természetesen a levest is!!:)

    VálaszTörlés
  12. Erinacea!
    Köszönöm!!! Látod mindig agyalok valami új dolgon, és ez a lángos most szuper jó lett. Apa nem győzte dicsérni, na meg enni.:)

    VálaszTörlés
  13. Nelli!
    Köszi, és biztosan neked is ízleni fog.:)

    VálaszTörlés
  14. Maya!
    Vielen Dank!!
    Sehr feine.

    VálaszTörlés
  15. Bianka!
    Köszönöm!! Szívesen küldök akár kettőt is.:)

    VálaszTörlés
  16. Maria!
    Oké, akkor neked is küldöm.:)

    VálaszTörlés