2011. április 11., hétfő

Medvehagymás-juhtúrós kenyér.






A medvehagymás lángos olyan finomra sikerült, hogy azon felbuzdulva megsütöttem a medvehagymás kenyeret is. Igaz nagyon ritkán sütök kenyeret, de mindenképpen szerettem volna megkóstolni, milyen lehet medvehagymával. Mondhatom isteni finom!!!!! Receptet nem is keresgéltem hozzá, mert egy kedves olvasóm, Vanocska azt írta, Ő Chef Viki-medvehagymás kenyerét sütötte meg. Gondoltam akkor az egy tuti recept, mert Viki kenyerei mind gyönyörűségesek, és a tőle kipróbált receptekben még soha nem csalódtam. Tanulmányoztam a receptet, és szerencsémre még juhtúrót is kaptam, így már semmi akadálya nem volt a sütögetésnek. Persze sima túróval is megsüthető, ha valaki esetleg nem szeretné a juhtúrót. Bevallom én a medvehagymával nem spóroltam, és nem a receptben leírt mennyiséget tettem bele, hanem két jó marékkal került hozzá. Ettől persze még intenzívebb lett az íze, és a kenyér színén is látszik, hogy nem olyan szép fehér mint Vikié. Saját készítésű krémsajtot kínáltam mellé, na meg zsenge retket és így együtt ellenállhatatlan volt. Bizony több szeletkét is sikerült elfogyasztani belőle. Még lehet kapni az üzletben, és szedni is medvehagymát, így mindenkit csakis biztatni tudok a kenyérsütésre.







Hozzávalók 30x11 cm-es hasábformához:

1 ek olaj
2,5 dl víz
5 dkg juhtúró
1 nagy ek tejföl
50 dkg kenyérliszt
2,5 dkg élesztő
1 tk cukor
3 mk só
2 marék apróra vágott medvehagyma







A hozzávalókat a felsorolás sorrendjébe belepakolni a kenyérsütőgépbe. Ezután dagasztani és keleszteni. (én kétszer egymásután megdagasztottam a gépbe, majd kelesztőtálba tettem és langyos helyen kb. 45 perc alatt duplájára kelesztettem)

Amikor megkelt a tészta, lisztezett felületre helyezni, majd átgyúrni, és hosszúkásra formálni.
A hasábformát kibélelni sütőpapírral, majd belehelyezni a megformázott tésztát.
Tetejét konyharuhával letakarni és újrakeleszteni.
Amikor már szépen megkelt a tetejét éles késsel 3 helyen bevágni, és vízzel lekenni.

Közben a sütő aljába egy kisebb lábasba vizet tenni, majd előmelegíteni 180 fokra. Ezután betenni a formát, és kb. 40 perc alatt készre sütni a kenyeret. (én légkeverésnél 150 fokon, 45 percig sütöttem)
Amikor megsült, a formából kivenni, majd rácsra tenni, és teljesen kihűteni.


Házi készítésű krémsajt:

Egy nagy pohár tejfölt és egy natúr joghurtot összekeverni, majd egy műanyag szűrőbe tenni és 24 órán át hagyni hogy teljesen kicsepegjen belőle a savó. Ettől jó krémes állagú lesz. Végül ízlés szerint ízesíthető.




Én a krémsajtot sóztam, megszórtam őrölt fehér borssal, majd a medvehagymás-juhtúrós kenyér mellé kínáltam.

16 megjegyzés:

  1. Csodálatos.Én kétnaponta sütök kenyeret, de ilyet még soha nem csináltam.Sajnos itt nálunk nem tudom hol lehetne medvehagymát találni.Köszönöm az ötletet, ha hozzájutok mindenképpen megsütöm.

    VálaszTörlés
  2. Látom elkészült és meg is lettem emlitve:-)!jól néz ki nagyon!...Én sem sporoltam ki amikor csináltam!

    VálaszTörlés
  3. Hát ez nagyon jóóóóóóóóóóóó. Gizus, hogy Te már megint milyen ügyes vagy ? !!! nagy gratula.

    VálaszTörlés
  4. Nagyon guszta a kenyered, akkor most a hagymát-hagymával ettétek! Jó is az.

    VálaszTörlés
  5. Szépséges!!! Ugye, micsoda fantasztikus illata van?

    A kedves szavakat meg köszönöm szépen :-)

    VálaszTörlés
  6. A juhtúró jöhet bármilyen formában! Most elképzeltem ezt a kenyeret egy jó juhtúrós körözöttel... Muszáj lesz megcsinálni! Csak halkan merem megjegyezni, hogy a medvehagymát sajnos annyira nem szerettem meg, de ugye fokhagymával vagy üvegesre párolt hagymával is működne?

    VálaszTörlés
  7. De szépséges, nagyon tetszik benne a zöld

    VálaszTörlés
  8. Judit60!
    Köszönöm!! Én csak nagyon ritkán sütök, de úgy örültem mert nagyon jól sikerült. A medvehagyma helyett esetleg tegyél bele fokhagymát az íze, és snidlinget a színe kedvéért.:)

    VálaszTörlés
  9. Vanocska!
    Még szép, hogy megemlítettelek, hiszen tőled jött a receptötlete és ezt nagyon köszönöm neked. Különben isteni finom, így juhtúróval is.:)

    VálaszTörlés
  10. Viki!
    Nagyon köszönöm!!! Neked is bátran merem ezt a receptet ajánlani, nagyon finom lett a kenyér.:)

    VálaszTörlés
  11. Éva!
    Köszönöm!!! Bizony jó sok hagymásat eszünk mostanság, de még olyan sok receptet szeretnék kipróbálni. Igaz aggódom, nehogy a férjem beleunjon.:))

    VálaszTörlés
  12. Chef Viki!
    Köszönöm, és legfőképpen ezt a szuper receptet köszönöm neked. Isteni illata volt és az íze......!!!:)

    VálaszTörlés
  13. Szemirámisz!
    Köszönöm!!!:)

    VálaszTörlés
  14. Erinacea!
    Kenyér-kőrözött juhtúrósan, jajjjjjj nekem isteni finom lehet. Jó nagyokat nyelek éppen.:))

    Egy ötlet a fokhagymával kapcsolatba. Szerintem pár gerezdet nyomjál bele a 2,5 dl vízbe, majd hagyd állni párórát, hogy az íze jól kioldódjon. Majd szűrd le, és így öntsed a tésztába, akkor finom fokhagymás íze lesz. Esetleg a színe kedvéért apróra vágott snidlinget tehetsz bele.Biztosan így is nagyon finom lesz a kenyered.

    VálaszTörlés
  15. Bianka!
    Köszönöm, hát nem mindennapi a színe, de nekem is tetszik.:)

    VálaszTörlés