2011. április 4., hétfő

Kandírozott narancshéj.



Már elég régen készülök rá, hogy kandírozott narancshéjat készítsek, de eddig mindig csak halogattam. Nemrégiben aztán rátaláltam egy számomra szimpatikus receptre, és mivel minden nap eszünk narancsot, így gondoltam a héját rögtön el is készítem egy kis nassolni valónak. Az elkészítése roppant egyszerű, és csak a szárítása vesz több időt igénybe. Viszont megéri a várakozást, mert csokoládéval bevonva szinte nem lehet ellenállni neki. Lehet kicsit vékonyra csíkoztam fel a narancshéjat, de legközelebb majd szélesebb csíkokat vágok. Persze ez az ízén semmit nem változtat, így is nagyon finom. Mindenkinek csakis ajánlani tudom a kipróbálását.





narancshéj
víz
kristálycukor
csokoládé

A narancsot jó alaposan meleg vízbe megmosni, majd szárazra törölni.
Ezután lehámozni a héját, majd ízlés szerint felcsíkozni. A fehér részét kivágni belőle amennyire csak lehet.

Egy edénybe vizet önteni, majd ha már forr, beletenni a narancshéjat és 2 percig főzni, majd leszűrni. Hideg vízzel leöblíteni.
Ezután megint vizet forralni, és szintén 2 percig főzni a narancshéjat, majd leszűrni és leöblíteni.
Harmadszor is megismételni a 2 perces főzést, majd leszűrni, leöblíteni és egy rácsra helyezni a megpuhult héjszeleteket, és száradni hagyni.
Amikor már lecsöpögött róla a felesleges lé, egyesével kristálycukorba jól meghempergetni, majd visszahelyezni a rácsra és tovább szárítani.(én egy napig hagytam száradni)

A csokoládét gőz fölött állandó kevergetés mellett felolvasztani, majd a cukrozott narancshéjat beleforgatni.
Sütőpapírra tenni, hogy a csokoládé teljesen megszilárduljon rajta.

Nagyon finom!!! Dobozban párnapig tárolható, már ha marad belőle, mert nálunk rögtön elfogyott.

12 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta, kipróbálom legközelebb nem dobom ki a narancshéját az biztos!

    VálaszTörlés
  2. Még nem mertem hozzáfogni az elkészítéséhez, pedig finom és annyi mindenhez használható.

    VálaszTörlés
  3. Nagyon tetszik Gizikém! Ma elfogom készíteni én is , pont két narancs ücsörög a jégszekrényemben...

    VálaszTörlés
  4. Éva!
    Érdemes kipróbálni, lehet kicsit macerásnak tűnik, de nagyobb darabokra vágjad és akkor gyorsan megy a cukorba forgatás.

    VálaszTörlés
  5. Nelli!
    Nagyon finom, igaz a te bonbonoddal szívesen elcserélném.:)

    VálaszTörlés
  6. Thrini!
    Eddig én is így voltam vele, de ez a recept olyan egyszerű. Gyorsan el is fogyott.:)

    VálaszTörlés
  7. Juci!
    Örülök hogy tetszik, és biztosan nem fogod megbánni ha elkészíted.:)

    VálaszTörlés
  8. Bianka!
    :))) neked is ajánlom, nagyon finom volt.

    VálaszTörlés
  9. Pár éve ilyet készítettem karácsonykor ajándékba.
    Egyetértek, nagyon-nagyon finom:-))

    VálaszTörlés
  10. Citromhab!
    Lehet karácsonykor kellett volna nekem is elkészíteni, de már olyan régen halogatom. Nekünk is nagyon ízlett, hamarosan ismétlés következik.:)

    VálaszTörlés