2009. augusztus 22., szombat

Szilva befőtt


Elkészült a szilva befőttem már kiszedtem a dunsztból, és szépen sorakoznak az üvegek a polcon várva a többi befőttel együtt a téli hosszú estéket. Idén igazán szép nagyszemű szilvák teremtek, és ízre is igen édesek voltak. Gondolom mindenkinek megvan a saját receptje, ahogyan készíti a befőttet, én most leírom a saját verziómat.

Hozzávalók:

szilva
cukor
szegfűszeg
fahéj
vaníliás cukor
víz
szalicil

A szilvát jól megmostam. A vízből, ízlés szerinti mennyiségű cukorból, párcsomag vaníliás cukorból, és a fűszerekből szirupot főztem. Majd ebbe tettem a szilvát, és párperc főzés után üvegekbe szedtem. Végül felforraltam a szirupot és feltöltöttem vele az üvegeket. Mindegyik tetejét megszórtam szalicillal, és a tetejét jó erősen rácsavartam. Ezután száraz dunsztba tettem(egy nagy dézsába és párnával letakartam). Így hagytam teljesen kihűlni(2 nap), majd szépen a polcon egymásmellé felsorakoztattam az üvegeket. Most pedig gyönyörködöm benne és várom az időt amikor felnyitom az első üveget és megkóstolom a végeredményt.

3 megjegyzés:

  1. Hú, ez az ízesítés nagyon jól hangzik!
    El is mentem magamnak a receptet, mert szeretem a szilvabefőttet, de eddig csak sima cukros vízben raktam el.

    VálaszTörlés
  2. Azt szeretném mekérdezni, hogy elfelezett kimagozott szilvával is meglehetne csinálni, nem fog szétmenni a szilva? köszönöm válaszát:Katy

    VálaszTörlés
  3. Zoltán!
    Nagyon sajnálom, hogy csak most, szinte egy évvel később találtam rá a kérdésedre. Legközelebb kérlek, ha kérdésed lenne email-ben tedd fel. Úgy biztosan megkapom.

    Felezett szilvával is meglehet csinálni, csak akkor még kevesebb ideig kell főzni.

    VálaszTörlés