2009. augusztus 17., hétfő

Sütőben sült krumpli.


A sültek mellé szeretek számunkra új köreteket tálalni, így amikor megláttam ezt a receptet a Tv-Paprika egyik adásában, rögtön el is döntöttem hogy elkészítem. Nem is várakoztam vele sokáig, és jó döntésnek bizonyult, mert az elkészítése egyszerű, csak összekeverjük a fűszerekkel, majd irány a sütő.... az elkészült krumpli pedig nagyon finom. Persze azért a recepten egy kicsit változtattam, mert az eredeti receptben citromos vízzel készült, melyet én fehérborra cseréltem.... természetesen, ha nem szeretnénk bort használni, akkor vízzel, és citromlével is felönthetjük sütés előtt a krumplit. Fűszerezni pedig fűszerezhetjük oregánóval (nálunk ez a kedvenc) majorannával, vagy éppen bazsalikommal is. A tejben-vajban sütött csirkecomb mellé (receptje erre a linkre kattintva található) pedig remekül illett a fűszeres sült krumpli.



Hozzávalók:

1 kg krumpli
 
2 dl fehérbor
 
 1 dl víz
 
1,5 dl étolaj (v. olívaolaj)
 
1 kk só 

1 kk őrölt fehérbors
 
 2 tk ételízesítő
 
oregánó (ízlés szerint)


 
A krumplit pucoljuk meg, majd ízlés szerint kockázzuk fel.
 
A borhoz adjuk hozzá a vizet, az étolajat, a fűszereket, majd keverjük össze, és öntsük a tepsiben lévő krumplira.
 
Eztán alposan keverjük össze, mielőtt betennénk a sütőbe.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb. 60 perc alatt süssük készre. (sütés közben egyszer keverjük át)

Sütés közben NEM KELL LEFEDNI a tepsit, így mire készre, szép aranybarnára sül a krumpli, a folyadék elpárolog.
 




Tálaláskor kínálhatjuk sültek mellé.... én pl. tejben-vajban sütött csirkecombbal tálaltam, és nagyon jól összeillettek.



6 megjegyzés:

  1. Áááááá, vittem! Imádok borral főzni :-)))

    VálaszTörlés
  2. Viki!
    Én is, még a sülthúsokat is borban párolom!!!

    VálaszTörlés
  3. "Szeretek borral főzni.
    Néha az ételbe is teszek...":)

    VálaszTörlés
  4. Szia, uj vagyok sutes-fozesben, es nagyon megtetszett ez a koret. A gond az, hogy nem tudom mennyire lenne jo a pirosra sult nyulhus melle.Nem lenne tul " sultszagu" az egesz? inkabb maradjak parolt zoldsegnel?esetleg egy otlet savanyusaghoz? :-\ elore is koszonom

    VálaszTörlés
  5. Á.B.!
    Én is szívesen használom a bort a főzéshez!!:)

    VálaszTörlés
  6. Virág!
    Sajnálom hogy csak most vettem észre a kérdésed. Szerintem nagyon jól illene a nyúlhoz is ez a krumpli, nyugodtan próbáld ki. Savanyúságnak fejes salátát, vagy uborkasalátát tudnék ajánlani.

    VálaszTörlés