2009. augusztus 3., hétfő

Töltött tök, paradicsomos szósszal



Szép gyenge tököt sikerült találnom a kertben, így ma egyik kedvencemet, a töltött tököt készítettem el. Többször elkészítettem már, és általában sűrített paradicsommal, de most a saját termésű frissen szedettel készült. Ettől még finomabb lett, és mivel talán ez kicsit diétásnak is mondható étel, így jól belaktam belőle.


1 közepes méretű zsenge tök
1 cs előfőzött rizs
4 db füstölt virsli
1 db vöröshagyma
petrezselyemzöld
1 db tojás
sajt

őrölt bors
bazsalikom
paradicsom

A tök haját lepucolni, majd ketté vágni, és a magokat kiszedni belőle. Kicsit besózni, és állni hagyni.
A rizst puhára főzni. A virslit és a hagymát apró darabokra vágni. A petrezselyemzöldet felaprítani. Ezután egy tálba tenni a hozzávalókat és ízlés szerint fűszerezni.

A tököt jól lecsepegtetni a kiengedett levétől, és egy margarinnal kikent tepsibe tenni. A tölteléket belekanalazni, majd a tetejére paradicsom karikát tenni, pici margarin darabkákat potyogtatni rá. Az ízlés szerinti mennyiségű paradicsomot felkarikázva a tök köré helyezni, bazsalikommal megszórni. Pici vizet önteni alá. Alufóliával befedni és kb. 1 óra alatt puhára párolni.
Ezután a fóliát levenni, és kiszedni a megpárolódott paradicsomot, és a levet. A tököt jól megszórni reszelt sajttal, és vissza tenni a sütőbe, majd szép pirosra sütni.
A kiszedett paradicsomot a levével együtt összeturmixolni. Tálaláskor a tököt jól meglocsolni ezzel a szósszal.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése