2016. április 16., szombat

Sütőben sütött csirkemell fasírt párolt zöldséggel.




Szikrázóan süt a nap, szinte nyári meleg van, kinek is van ilyenkor kedve órákat a konyhában tölteni ebédfőzéssel, mert nekem bizony nem volt. Így aztán egy tálca csirkemellel a kezemben álltam, és azon gondolkodtam, hogy mit is készítsek belőle. Mindenképpen valami egyszerű, és gyorsan elkészülő fogásra gondoltam, majd végül a csirkemell fasírt mellett döntöttem. A kis fasírt golyókat pikk-pakk összegyúrtam, (igaz a sajtkocka lehetett volna nagyobb is a közepén, na de majd legközelebb...) majd a sütés legegyszerűbb módját választva, irány a sütő. Így a fasírt sem szívta magát tele olajjal, és a lakás sem telt meg az olajban sülő fasírt illatával. Ameddig a hús a sütőben csücsült, elkészült a köret is, mely most egyszerűen csak párolt zöldség volt. Természetesen ízlés szerint készíthetünk mellé pl. krumplipürét, sült krumplit, rizi-bizit, vagy éppen egy finom főzeléket.





Hozzávalók:

50 dkg csirkemell
2 db szikkadt zsemle
1 kisebb vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 tojás 
őrölt bors
csipet szerecsendió
10 dkg sajt (pl. gouda, trappista..)
3 ek olívaolaj
zsemlemorzsa a beleforgatáshoz 



 A szikkadt zsemléket áztassuk be vízbe (v. tejbe) majd alaposan nyomkodjuk ki.

A csirkemellet daráljuk le, majd adjuk hozzá a kinyomkodott zsemlét, az apróra vágott vöröshagymát, az összepréselt fokhagymát, ízlés szerint fűszerezzük, majd gyúrjuk össze a masszát. Ezután adjuk hozzá az egész tojást, és szintén gyúrjuk alaposan össze. 

A sajtot vágjuk fel kisebb kockákra.

Az összegyúrt masszából csippentsünk le kisebb darabokat, lapogassuk el, majd tegyünk rá egy darab sajtot, formázzuk gombóccá, és forgassuk bele a zsemlemorzsába. (nedvesítsük be a kezünket, akkor nem ragad hozzá a massza, és könnyen megtudjuk formázni)

Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd spircceljük le olívaolajjal. Ezután helyezzük rá a húsgombócokat, majd szintén spricceljük meg olívaolajjal.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 30-35 perc alatt süssük szép pirosra. (én légkeverésnél 160 fokon, 30 percig sütöttem)





Párolt  zöldség hozzávalói:

60-70 dkg mexikói zöldségkeverék (fagyasztott)
1 ek olívaolaj
őrölt színes bors

A zöldségkeveréket tegyük bele egy jénaitálba, locsoljuk meg az olívaolajjal, ízlés szerint sózzuk és szórjuk meg őrölt borssal, keverjük össze, majd fedjük le. (fagyasztott állapotban kezdjük el párolni, így enged egy kis levet, és nem kell alá folyadék)

Ezután a mikróba pároljuk 15-20 perc alatt készre. (közben 1x-2x keverjük meg)

A zöldségkeveréket ízlés szerint enyhén sós vízben, pár perc alatt roppanósra főzhetjük, majd szűrjük és alaposan csepegtessük le. Ezután locsoljuk meg az olajjal, sózzuk, borsozzuk, és óvatosan forgassuk össze.





Tálaláskor kanalazzuk a párolt zöldségkeveréket a tányérra, majd helyezzük mellé a pirosra sült csirkemell fasírtot és úgy kínáljuk.


4 megjegyzés:

  1. Kedves Gizi. A mikros parolast meg nem probaltam de jo otlet. Nem kell alá egy pici víz?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Jasmin! Nyugodtan próbáld ki a mikróban párolást, szerintem ez a leggyorsabb módja. A zöldségkeveréket én mindig fagyott állapotban kezdem el párolni, így enged annyi levet, hogy nem kell alá folyadék.

      Törlés
  2. Hello
    Etolajjal is lehet ha nincs oliva olaj??

    VálaszTörlés