2015. október 24., szombat

New York-i cheesecake. (Sajttorta)




A hosszú hétvégét nem is koronázhatnánk meg mással, mint egy krémesen-selymes sajttortával. Az eddig sütött sajttortákhoz általában mascarponét használtam, de most ezen változtattam, és natúr Philadelphia krémsajttal készítettem el. A különbség persze mérföldkövekben mérhető, igaz ez a krémsajt elég drága ahhoz hogy kiváló minőségű legyen. A torta alapja egy mogyorós-kekszes alap, melyre váltakozva került a fehér és csokoládés töltelék. Így aztán a torta eléggé tarkára sikerült, persze ez az ízén mit sem változtatott, sőt....... A gőzfürdőben sütés lehet kissé macerásnak tűnik, de állítom hogy egyáltalában nem az, és az elkészült torta minden ráfordított percért kárpótol majd bennünket. Az elkészült torta még eléggé lágy, így a formában hagyjuk kihűlni, majd pár órára, vagy akár egész éjszakára tegyük be a hűtőbe, hogy teljesen megdermedjen mielőtt felszeletelnénk, és tálalnák.






A tortaforma előkészítésével kezdjünk.
Egy 23 cm-es tortaforma alját, és az oldalát béleljük ki sütőpapírral, majd kívülről borítsuk be több rétegű alufóliával, hogy sütés közben a víz, nehogy betudjon majd szivárogni a formába. (4-5 nagyobb fóliadarabot vágjunk le, majd egyikre helyezzük rá a formát, és csomagoljuk be. Ezután szintén helyezzük rá egy fóliadarabra, de közben fordítsuk el a formát, majd csomagoljuk be. Ezt a műveletet ismételjük meg még legalább kétszer-háromszor.)




 Hozzávalók a tortaalaphoz:


20 dkg Győri Édes keksz
10 dkg darált mogyoró (v. dió)
10 dkg vaj
1 cs vaníliás cukor



A kekszet daráljuk le, majd keverjük össze a szintén darált mogyoróval (v. dióval) és a vaníliás cukorral.

A vajat melegítsük fel, majd öntsük hozzá a kekszes keverékhez, és keverjük alaposan össze. Ezután öntsük bele a sütőpapírral kibélelt tortaformába, majd tenyérrel egyenletese lapogassuk el az alján. 

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 10 percig. Ezután vegyük ki a sütőből, majd a formában hagyjuk kihűlni. 
Közben készítsük el a tölteléket.






 Krémsajtos töltelék hozzávalói:


50 dkg Philadelphia krémsajt (natúr)
20 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
120 ml tejföl
2 db tojás (nagy)
2 db tojássárgája (nagy)
3 dkg étkezési keményítő
10 dkg étcsokoládé (70%-os)



A csokoládét olvasszuk fel gőzfürdő fölött, majd hagyjuk visszahűlni. 

A krémsajthoz adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, a tejfölt, és robotgéppel keverjük simára.

Ezután egyesével adjuk hozzá az egész tojásokat, és a tojássárgákat, és mindegyikkel külön-külön keverjük simára, majd keverjük hozzá az étkezési keményítőt is. (egy folyósabb állagú, sima masszát kapunk)

Ezután vegyük ketté a masszát, majd az egyik feléhez adjuk hozzá a felolvasztott, visszahűtött csokoládét, majd szintén keverjük simára.

A tortaformában lévő kekszes alapra ezután öntsük rá a fehér krém felét, majd pötyögtessük meg a csokoládés krémmel. Ezután öntsük rá a maradék fehér krémet, és pötyögtessük rá a maradék csokoládés krémet, majd fedjük le a tortaforma tetejét alufóliával. (így nem barnul majd meg sütés közben a torta teteje)

Egy nagyobb tepsibe helyezzük bele a kívülről alaposan becsomagolt tortaformát, majd kb. a tortaforma feléig öntsük fel forró vízzel.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepesnél alacsonyabb hőmérsékleten,(kb. 120 fokon) gőzfürdőben süssük a tortát 90 percig. (én légkeverésnél 120 fokon, 90 percig sütöttem)

Amikor letelt a sütési idő, zárjuk el a sütőt, majd vegyük le a forma tetejéről a fóliát, és jó résnyire nyitott ajtajú sütőben hagyjuk langyosra hűlni a tortát. Ezután vegyük ki a sütőből, szedjük le a tortaformáról a fóliát melybe sütés előtt becsomagoltuk, majd a formában hagyjuk teljesen kihűlni a tortát. 

A teljesen kihűlt tortát ezután tegyük be pár órára, vagy egész éjszakára a hűtőbe, hogy a torta teljesen megdermedjen, és az ízek jól összeérjenek.






Tálalás előtt legalább egy fél órával előbb vegyük ki a tortát a hűtőből, majd helyezzük tortatálra, és ízlés szerint felszeletelve kínáljuk.

Lehet az egész tortakészítés folyamata kissé macerásnak és hosszadalmasnak tűnik, de az elkészült torta annyira krémes és finom, hogy minden percért kárpótol majd.


6 megjegyzés:

  1. Válaszok
    1. Köszi! Ízre is finomabb a csokival megbolondítva.

      Törlés
  2. Nahát, ezt a boci verziót még nem készítettem, de nagyon felcsigázta az érdeklődésem :)

    VálaszTörlés
  3. Bocsi, még sose alkamaztam ezt a technikát, gőzfürdő ideje alatt firrnia kell a víznek? Ha igen, a forrásidő egyenlő a sütés idejével?
    Köszönöm a válaszokat.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Forró vízzel öntsed fel, és utána már nincs vele dolgod. Bevallom én nem néztem hogy közben forr-e a víz..... A sütési időt kell betartani ami 120 fokos sütőben 90 perc. (a vízzel ekkor már nem kell foglalkozni)

      Törlés