2015. július 3., péntek

Peach Melba marcipános jégkrémtorta.





A hétvégi időjárás előrejelzés szerint napokig afrikai hőség árasztja el hazánkat, így aztán a hétvégére tervezett sütkérezés helyett, válasszunk olyan desszertet melyet nem kell sütni, sőt legjobb a fagyasztóból kivéve rögtön tálalni. Nálunk nagy kedvenc  a Peach Melba, (hasonló recept itt megtalálható) melynek az alapja most marcipán, melyre rákanalaztam a habos-vanília jégkrémet, majd rápakoltam az előzőleg fűszeres-mentás szirupban pasírozott ( lassan puhára párolt) őszibarackot. Végül pedig málnaöntettel csorgattam meg, majd hogy a jégkrém nehogy nagyon megolvadjon, rögtön tálaltam. Frissítő, és igazi felüdülés volt elkanalazgatni ebben a forróságba, így a hétvégére csakis ajánlani tudom.






Hozzávalók:

50 dkg marcipán
6 db őszibarack
20 dkg kristálycukor
2 cs vaníliás cukor
1 citrom héja
5 dl víz
1 csokor menta
200 ml vanília jégkrém
2 dl Hulala (v. magas zsírtartalmú habtejszín)







Vágjunk egy nagyobb darab folpack fóliát, majd szórjuk meg porcukorral. Ezután nyújtsuk ki a marcipánt piteforma nagyságúra, és a fóliával együtt, helyezzük bele, majd nyomkodjuk az oldalán a bordázott részbe is. 

Tegyük pár órára hűvös helyre, (v. rövid időre a fagyasztóba) hogy a marcipán kicsit megszikkadjon. Ezután a fóliával együtt emeljük át egy tálcára mielőtt megtöltenénk a jégkrémmel. (én óvatosan lehúztam róla a fóliát, de nagyon kellett vigyázni nehogy szétessen, így érdemes a fóliával együtt a tálcára tenni)

Az őszibarackokat mossuk meg, majd vágjuk félbe, és óvatosan emeljük ki a magot. (lehetőleg magvaváló barackot vegyünk, annak könnyen  kijön a magja)

Egy serpenyőbe öntsük bele a vizet, adjuk hozzá a kristálycukrot, a vaníliás cukrot, a vékony csíkokra vágott citromhéjat, majd néha megkeverve melegítsük forráspontig. Ezután főzzük pár percig, hogy kissé szirupos legyen.

Ekkor tegyük bele a szirupba a friss mentaleveleket, és a félbevágott, kimagozott őszibarackokat, majd fedjük le a serpenyőt, és kislángon kb. 15 perc alatt posírozzuk puhára (szép lassan főzzük puhára).

Amikor a barack már megpuhult, vegyük le a tűzről, majd vegyük le a fedőt, és hűtsük ki teljesen. Ezután óvatosan húzzuk le a héját, majd tegyük egy szűrőbe, és alaposan csepegtessük le.

A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel kemény habbá.

A jégkrémet hagyjuk szobahőmérsékleten felengedni, hogy könnyen keverhető legyen. Ezután apránként keverjük hozzá a tejszínhabot, és kanalazzuk a formában lévő marcipánra, majd tegyük be a fagyasztóba hogy kissé megdermedjen.

Közben készítsük el a málnás öntetet.






Málnás öntet hozzávalói:


20 dkg málna
2-3 ek szirup
1 cs vaníliás cukor
2-3 ek porcukor


A málnához adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, és a szirupot, majd turmixoljuk össze. Ezután egy szitán passzírozzuk át, hogy a magok ne kerüljenek bele az öntetbe, és szép sima, selymes legyen.

Tálalás előtt kb. 15 perccel vegyük ki a jégkrémmel megtöltött marcipánt a fagyasztóból, majd helyezzük rá a lecsepegtetett őszibarackot, és csorgassuk meg a málnaöntettel.






Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel, helyezzük tányérra, majd úgy kínáljuk. A maradék öntetet  külön kínáljuk a jégkrémtorta mellé.


2 megjegyzés:

  1. én elkészítettem, isteni. lekvárt is kéne, de azzal várok a hétvégéig, hogy ne legyen ilyen meleg... a receptet már kinéztem :) http://glurl.co/barackos

    VálaszTörlés