2015. július 31., péntek

Cukkinis-tésztás csirkemell csőben sütve.




Lehet már kissé unalmasnak tűnik, hogy mostanában szinte csak cukkinivel készült étel kerül fel a blogba, de ennek két oka is van. Az egyik, hogy szerencsére bőségesen terem a cukkini a kertben, és sajnálnám ha ott menne tönkre. A másik nyomós ok, pedig hogy nagyon szeretem a cukkinivel készült ételeket, süteményeket. (cukkinivel készült receptek itt megtalálhatóak) Így aztán szinte minden nap eltudnám képzelni a tányéromon. Most pl. egy nagyon egyszerű, és röpke fél óra alatt összeállítható, majd a sütőben szép pirosra sütött cukkinis-tésztás csirkemell készült ebédre. Mivel közeleg a hétvége, és ha nincs nagy kedvünk órákat a konyhában tölteni főzőcskézéssel, akkor ez a recept éppen kapóra jöhet. Mivel pedig a cukkinin kívül hús is van benne, és sajttal is bőségesen meg van szórva, így esetleg még a férfiakkal, és a gyerekekkel is megtudjuk kedveltetni.....







 Hozzávalók:

30 dkg cukkini
30 dkg csirkemell
15 dkg tészta (nálam nagy kocka) 
2 db tojás (nagy)
1 db vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
2 dkg vaj
1 ek olívaolaj
1 citrom leve
3-4 ág friss rozmaring
őrölt színes bors
1 dl főzőtejszín 
15 dkg reszelt sajt (pl. gouda, parmezán..)







A cukkinit és a csirkemellet vágjuk fel kisebb kockákra. A rozmaringot csipkedjük le a száráról, majd vágjuk fel apróra. A vöröshagymát és a fokhagymát pucoljuk meg, és szintén vágjuk fel apróra.

A sütőformát kenjük ki a vajjal, és tegyük félre. (én 25x10x7 cm-es formát használtam)

Egy wokba (v. serpenyőbe) hevítsük fel az olajat, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és pároljuk üvegesre.

Ezután adjuk hozzá a szintén apróra vágott fokhagymát, keverjük össze, és rögtön adjuk hozzá a felkockázott csirkemellet, nehogy a fokhagyma megégjen. Addig pirítsuk a húst még kifehéredik, majd adjuk hozzá a felkockázott cukkinit. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg az apróra vágott rozmaringgal, és facsarjuk rá a citromlevet. Ezután fedjük le a wok-ot, majd pároljuk a húst és a cukkinit pár percig.

Pár perc után öntsük fel a tejszínnel, ha szükséges ízesítsünk utána, majd fedő nélkül pároljuk tovább még pár percig, hogy a tejszín kissé besűrűsödjön. (figyeljünk hogy a cukkini nehogy szétfőjön,  még roppanós maradjon)

Közben a tésztát főzzük ki enyhén sós vízbe, majd szűrjük, csepegtessük le. (én nagy kockát főztem ki, de ízlés szerint másfajtát is választhatunk)

Az elkészült cukkinis csirkemellet ezután keverjük össze a kifőzött, és lecsepegtetett tésztával. Végül az egész tojásokat villával kicsit verjük fel, majd ezt is keverjük óvatosan hozzá.

Az előzőleg kivajazott sütőtálba egyenletesen öntsük bele a cukkinis-húsos-tésztás-tojásos keveréket, majd reszeljük rá a sajtot.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük szép pirosra.

Tálalás előtt hagyjuk kicsit hűlni, majd ízlés szerint felszeletelve kínáljuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése