Ezen a hétvégén a halak, azon belül is a lazac kedvelőinek hoztam egy egyszerűen, és bő fél óra alatt elkészíthető receptet. A zöldborsós szószt készíthetjük fagyasztott borsóval, de tavasszal a frissen szedett, és kifejtett zöldborsóval az igazi. A póréhagymát pedig lecserélhetjük egy csomag újhagymára, melynek a zöld szárrészéből is bátran kerülhet bele, elrontani nem fogja. Én köretnek krumplipürét készítettem ehhez a szaftos-szószos lazachoz, mert szerintem ez illik hozzá a legjobban, de ízlés szerint pl. egy szelet frissen illatozó kenyérrel is kínálhatjuk.
Hozzávalók:
2 szelet lazacfilé
1 db póréhagyma (v. 1 cs újhagyma)
30 dkg zöldborsó
1/2 citrom leve
só
őrölt színes bors
1,5 dl csirke vagy hal alaplé
1,5 dl főzőtejszín (20%-os)
2 ek olívaolaj
A lazacszeleteket ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd hagyjuk állni kb. fél órát, hogy az ízek átjárják.
A
póréhagymát (v. újhagymát) szeleteljük fel vékonyra. Amennyiben fagyasztott zöldborsót
használunk akkor szobahőmérsékleten hagyjuk felengedni.
Egy
serpenyőbe forrósítsuk fel az olívaolajat, majd adjuk hozzá a felszeletelt hagymát és pároljuk üvegesre.
Amikor már
kellően megpárolódott, adjuk hozzá a zöldborsót, majd öntsük fel az alaplével a tejszínnel, és a citromlével. Ezután ízlés szerint
sózzuk, borsozzuk.
Ezután
helyezzük bele a lazacszeleteket, majd forraljuk fel. Amikor már felforrt
mérsékeljük a hőfokot, majd fedjük le a serpenyőt és 15-20 perc alatt főzzük
készre. (főzés közben néha kicsit rázogassuk meg a serpenyőt, de kevergetni nem
szabad, mert szétesik a hal húsa)
Végül
szórjuk meg az elkészült ételt apróra vágott snidlinggel, és szintén rázogassuk
kicsit össze a szafttal.
Közben
készítsük el a krumplipürét, és tálalásig tartsuk melegen.
Tálaláskor
kanalazzuk a krumplipürét a tányérra, majd helyezzük rá a lazacszeletet,
locsoljuk meg a zöldborsós-tejszínes szósszal, és úgy kínáljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése