2015. július 11., szombat

Hétvégi receptajánló!!! Lazac tejszínes-zöldborsós szószban.




Ezen a hétvégén a halak, azon belül is a lazac kedvelőinek hoztam egy egyszerűen, és bő fél óra alatt elkészíthető receptet. A zöldborsós szószt készíthetjük fagyasztott borsóval, de tavasszal a frissen szedett, és kifejtett zöldborsóval az igazi. A póréhagymát pedig lecserélhetjük egy csomag újhagymára, melynek a zöld szárrészéből is bátran kerülhet bele, elrontani nem fogja. Én köretnek krumplipürét készítettem ehhez a szaftos-szószos lazachoz, mert szerintem ez illik hozzá a legjobban, de ízlés szerint pl. egy szelet frissen illatozó kenyérrel is kínálhatjuk.






 Hozzávalók:

2 szelet lazacfilé
1 db póréhagyma (v. 1 cs újhagyma)
30 dkg zöldborsó
1/2 citrom leve
őrölt színes bors
1,5 dl csirke vagy hal alaplé
1,5 dl főzőtejszín (20%-os)
2 ek olívaolaj






A lazacszeleteket ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd hagyjuk állni kb. fél órát, hogy az ízek átjárják.

A póréhagymát (v. újhagymát) szeleteljük fel vékonyra. Amennyiben fagyasztott zöldborsót használunk akkor szobahőmérsékleten hagyjuk felengedni.

Egy serpenyőbe forrósítsuk fel az olívaolajat, majd adjuk hozzá a felszeletelt hagymát és pároljuk üvegesre.

Amikor már kellően megpárolódott, adjuk hozzá a zöldborsót, majd öntsük fel az alaplével a tejszínnel, és a citromlével. Ezután ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. 

Ezután helyezzük bele a lazacszeleteket, majd forraljuk fel. Amikor már felforrt mérsékeljük a hőfokot, majd fedjük le a serpenyőt és 15-20 perc alatt főzzük készre. (főzés közben néha kicsit rázogassuk meg a serpenyőt, de kevergetni nem szabad, mert szétesik a hal húsa)

Végül szórjuk meg az elkészült ételt apróra vágott snidlinggel, és szintén rázogassuk kicsit össze a szafttal.

Közben készítsük el a krumplipürét, és tálalásig tartsuk melegen.

Tálaláskor kanalazzuk a krumplipürét a tányérra, majd helyezzük rá a lazacszeletet, locsoljuk meg a zöldborsós-tejszínes szósszal, és úgy kínáljuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése