2015. július 8., szerda

Málnazselés-tejfölhabos torta.




Ma még ugyan rekkenő hőség, sőt szinte elviselhetetlen kánikula van, de holnapra már megérkezik a felfrissülés, és bátran hozzáláthatunk a tortasütéshez. A napsütésnek köszönhetően minden nap leszedek egy nagy tál málnát, így adott volt, hogy abból készül majd valami finom sütemény. Aztán jött az ötlet, hogy sütök egy vajas piskótaalapot, majd arra kerül egy réteg málnazselé, végül pedig egy habos-krém. A habos krémekhez általában mascarponét használok, viszont több kedves olvasómtól is kaptam levelet, hogy "biztosan nagyon finom lehet a mascarponekerém, de a mascarpone eléggé drága". Így aztán ehhez a habos-krémhez most a mascarponét lecseréltem tejfölre, és állítom hogy nagyon, de nagyon finom lett így is. 20%-os tejfölt vettem, majd egy szűrűben hagytam pár órán át, hogy a felesleges savó lecsepegjen, és a tejföl jó krémes legyen. Így vesztett a savanykás ízéből, és jól összeillett az édes tejszínhabbal. Az elkészült torta pedig egyszerűen abbahagyhatatlan........






 Tészta hozzávalói 26 cm-es tortaformához:

6 dkg liszt
6 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
3 db tojás (közepes)
3 dkg vaj


A porcukrot és a vaníliás cukrot tegyük bele egy keverőtálba, majd adjuk hozzá az egész tojásokat, és robotgéppel keverjük jó habosra. 

A vajat olvasszuk fel, hűtsük vissza, majd állandó keverés mellett csorgassuk a cukros-tojásos habhoz.(ekkor a vajtól kicsit összeesik majd a hab)

Ezután szitáljuk hozzá a lisztet, majd szintén robotgéppel keverjük alaposan össze.

Egy 26 cm-es tortaformát zsírozzunk, és lisztezzünk ki, majd egyenletesen öntsük bele a masszát. (ízlés szerint sütőpapírral is kibélelhetjük)

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 15-20 perc alatt készre. (én légkeverésnél 150 fokon 15 percig sütöttem)

A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában hűlni, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki egészen.






 Málnazselé hozzávalói:

50 dkg málna
3 ek kristálycukor
1 cs vaníliás cukor
0,5 dl édes fehérbor
1 mk őrölt fahéj
1/2 citrom reszelt héja
20 gramm porzselatint


A málnát a kristálycukorral, a vaníliás cukorral, a borral, ízlés szerint fahéjjal, és a citromhéjjal főzzük kb. 10 percig.

Ezután egy szitán passzírozzuk át, hogy a magok ne kerüljenek bele a zselébe.

Az átpasszírozott málnát melegítsük forráspontig, majd vegyük le a tűzről, és állandó keverés mellett, szép lassan szórjuk bele a zselatint. Ezután addig keverjük, még a zselatin teljesen feloldódik, majd hűtsük langyosra.  (én kézi habverővel kevertem simára)

A teljesen kihűlt tésztát tegyük bele egy sütőpapírral kibélelt, 24 cm-es tortaformába, majd öntsük rá az éppen csak langyos málnát. (sütés közben a tészta kicsit összeugrik, ezért én sütés után egy 24 cm-es formába tettem bele)

Ezután tegyük be a hűtőbe 1-2 órára hogy a málnazselé teljesen megdermedjen.






Tejfölös-hab hozzávalói:

30 dkg tejföl (20%-os)
15 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
2 dl Hulala (v. habtejszín + habfixáló)


A tejfölt tegyük bele egy szűrőbe, majd hagyjuk állni 1-2 órán át, hogy a felesleges savó kicsepegjen belőle.

A lecsepegtetett tejfölhöz ezután adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat, majd kanállal keverjük össze. (vigyázzunk nehogy sokáig keverjük, mert különben túl híg lesz!!!!)

A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel kemény habbá, majd apránként, óvatosan keverjük hozzá a cukros-tejfölhöz.

Vegyük ki a hűtőből a megdermedt tortát, majd kanalazzuk a tetejére a tejfölös-habot. Ezután tegyük vissza a hűtőbe, hogy a hab is kissé megdermedjen, és az ízek jól összeérjenek. (ízlés szerint előtte való nap is elkészíthetjük)

Tálalás előtt vegyük ki a hűtőből a tortát, majd egy éles késsel, ízlés szerint szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.


3 megjegyzés: