Nagy kedvenc nálunk a pitetorta, vagyis a vakon sütött linzertészta, melyet ízlés szerinti krémmel és gyümölccsel töltök meg. Gyümölcsből pedig most bőséges a kínálat, így ehhez a tortához én pl. áfonyát választottam, de készülhetett volna éppen meggyel, ribizlivel, őszibarackkal....... Az omlós kakaós tészta, a fehér csokoládés krémmel és az áfonyával, pedig nem csak egyszerűen elkészíthető, de még megunhatatlan is.
Hozzávalók a kakaós linzertésztához:
25 dkg liszt
20 dkg vaj (hideg)
10 dkg porcukor
3 dkg kakaó (cukrozatlan)
1 tojássárgája (nagy)
3-4 ek hideg víz
A liszthez adjuk hozzá a felkockázott hideg vajat, majd kezdjük el összemorzsolni.
Amikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá a porcukrot és a kakaót, majd adjuk hozzá a tojássárgát és két evőkanál hideg vizet. Gyors mozdulatokkal kezdjük el összegyúrni a tésztát, és ha szükséges, még adjunk hozzá vizet. (egy könnyen nyújtható tésztát kapjunk)
Vegyük ki a tésztát a hűtőből, majd nyújtsuk ki, és béleljük ki vele a piteformát. (én két folpack fólia között nyújtom ki, majd leveszem a felső fóliát és egy határozott mozdulattal átfordítom a piteformába)
Ezután helyezzünk a formában lévő tésztára sütőpapírt, majd töltsük meg nehezékkel. (babbal, rizzsel...)
Helyezzük be a sütőbe, és közepes hőmérsékleten süssük 10 percig. Ezután vegyük le a nehezékkel megtöltött sütőpapírt, majd helyezzük vissza a sütőbe, és 10-15 perc alatt süssük készre a tésztát.
Ezután vegyük ki a sütőből, majd hagyjuk a formában teljesen kihűlni, mielőtt megtöltenénk a csokoládékrémmel.
Csokoládékrém hozzávalói:
10 dkg fehér csokoládé
25 dkg mascarpone
15 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
2 dl habtejszín (v. Hulala)
1 citrom reszelt héja
A csokoládét tördeljük bele egy fém tálba, majd adjunk hozzá 1 dl tejszínt. Ezután gőzfürdő fölött, olvasszuk fel, majd vegyük le a gőzről, és hagyjuk kihűlni. (közben többször keverjük meg)
A mascarponét keverjük simára a porcukorral, a vaníliás cukorral, és a reszelt citromhéjjal.
Ezután keverjük hozzá a kihűlt tejszínes csokoládét.
A maradék tejszínt verjük fel kemény habbá, majd szintén keverjük hozzá a csokoládés mascarponekrémhez.
Ezután a teljesen kihűlt tésztát helyezzük egy tortatálra, majd kanalazzuk rá az elkészült csokoládékrémet.
Áfonya hozzávalói:
20 dkg áfonya
1 cs vaníliás cukor
2 ek barna cukor (v. kristálycukor)
Az áfonyát alaposan mossuk meg, majd csepegtessük le. Ezután tegyük bele egy tányérba, majd szórjuk meg a cukorral.
Ezután tegyük be a mikróba, és pár percig pároljuk, majd vegyük ki és hűtsük ki egészen. (közben egyszer vegyük ki, és óvatosan keverjük össze)
Végül a kihűlt áfonyát kanalazzuk rá a csokoládékrémre, majd tegyük be a tortát a hűtőbe, hogy kellően lehűljön, és az ízek jól összeérjenek.
Tálalás előtt vegyük ki a pitetortát a hűtőből, majd éles késsel, ízlés szerint szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.
Szia, egyszerű is, szép is, finom is, ebben biztos vagyok, a receptet elloptam, köszönöm, Ági
VálaszTörlésSokszor benézek Hozzád