2015. július 21., kedd

Cukkinis-paradicsomos lasagne.




A lasagne szó hallatán gondolom mindenkinek, persze köztük nekem is, a darált húsos-paradicsom mártásos változat jelenik meg a szemeink előtt. Most ezzel a jól bevált, és általunk igen kedvelt lasagne recepttel szakítva, egy húsmentes változatot készítettem el. Méghozzá az egyik nagy kedvencemmel, a cukkinivel. Így aztán a tésztalapok közé most tejszínben párolt cukkini, vékonyra szeletelt paradicsom, reszelt sajt, és egy jó nagy marék friss bazsalikom került. Az összeállítás nem tartott sokáig, majd irány a sütő, és már csak a várakozás volt hátra, hogy összesüljön, és végre megkóstolhassam. Mondhatom most sem csalódtam, (mint eddig egyetlen cukkinis receptemben sem) mert az elkészült lasagne nagyon, de nagyon finom volt. Cukkinikedvelőknek mindenképpen a figyelmébe ajánlanám, mert biztos vele a siker. (további cukkinivel készült receptek a linkre kattintva megtalálhatóak)







Hozzávalók:

6 db lasagne tésztalap
70 dkg cukkini
9 db paradicsom
1 db vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1,5 dl főzőtejszín
őrölt fehér bors
1 marék friss bazsalikomlevél
25 dkg trappista sajt 
3 ek olívaolaj







A cukkinit reszeljük le egy nagyobb lyukú reszelőn. A vöröshagymát és a fokhagymát vágjuk fel apróra. A sajtot szintén reszeljük le. A friss bazsalikomleveleket ízlés szerint vágjuk össze.

Két evőkanál olajat hevítsük fel, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és pároljuk üvegesre. Ezután adjuk hozzá a szintén apróra vágott fokhagymát, majd pár pillanat múlva a lereszelt cukkinit is.
Ízlés szerint sózzuk, szórjuk meg őrölt borssal, majd félig lefedve, pároljuk pár percig.

Ezután vegyük le a fedőt, öntsük fel a tejszínnel, majd fedő nélkül, néha óvatosan megkeverve, addig főzzük, még a tejszín kicsit besűrűsödik.

Egy kisebb sütőformába locsoljuk bele a maradék olajat, majd egyenletesen kanalazzunk bele 2-3 evőkanál cukkinit.

Ezután tegyünk rá 2 db lasagne lapot, és kanalazzuk rá a cukkini 1/3 részét, majd szórjuk meg reszelt sajttal. Ezután fedjük be vékonyra szeletelt paradicsommal, majd szórjuk meg ízlés szerint friss bazsalikommal.
Ebben a sorrendben rétegezzük tovább úgy, hogy a tetejére reszelt sajt kerüljön.

 Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 30-35 perc alatt süssük készre. (én légkeverésnél 150 fokon, 30 percig sütöttem)

Tálalás előtt hagyjuk egy kicsit hűlni, majd ízlés szerint felszeletelve kínáljuk.


2 megjegyzés:

  1. Giz! Láttad ezt? http://pastrybook.blogspot.hu/2015/07/cukkinis-paradicsomos-lasagne.html
    Bár alul belinkel, egy az egyben átmásolta a munkádat.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Marisz, köszönöm hogy szóltál, mert nem láttam. Rögtön megyek és megnézem. Még egyszer köszönöm.

      Törlés