A hétvége nem múlhat el sütemény nélkül, (na nem mintha hét közben nem ennék elég édességet) így aztán egy finom, habos tortát sütöttem. A tésztája egy piskóta, melybe került némi vörösborban áztatott aszalt szilva, és kakaó is. (amennyiben nem szeretnénk a szilvát borban áztatni, akkor használjunk helyette vizet) A sárga és a barna masszát kicsit összekevertem, így szép márványos lett a tészta. A két tortalap közé pedig egy aszalt szilvás, habos krém került. Végül a tetejét olvasztott étcsokoládéval vontam be, így ellensúlyozva a torta édességét. Aszalt szilva helyett ízlés szerint készíthetjük pl. aszalt sárgabarackkal, vagy éppen aszalt vörös áfonyával is.
Tészta hozzávalói 24 cm-es formához:
4 db tojás
5 ek liszt
5 ek porcukor
1 ek forró víz
1/2 cs sütőpor
1 ek kakaó
6 dkg aszalt szilva
vörösbor
A szilvát vágjuk fel apró darabokra, majd öntsük fel annyi langyos vörösborral, hogy ellepje. Hagyjuk legalább egy fél óráig állni, majd öntsük egy szűrűbe és alaposan csepegtessük le mielőtt a tésztába kerülne.
A tortaformát béleljük ki sütőpapírral, vagy kenjük ki vajjal, és szórjuk meg liszttel.
Egy keverőtálba üssük bele az egész tojásokat, és adjuk hozzá a porcukrot. Ezután robotgéppel keverjük habosra, majd állandó keverés mellett csorgassuk bele a forró vizet, és még keverjük 1-2 percig.
Amikor már jó habos (legalább a háromszorosára nőtt) akkor szitáljuk hozzá a sütőporral elkevert lisztet, majd fakanállal, óvatosan keverjük össze. Keverés közben adjuk hozzá a lecsepegtetett aszalt szilvát is.
Ezután a massza 2/3 részét kanalazzuk bele a tortaformába A maradék masszához keverjük hozzá a kakaót, és kanalazzuk rá a formában lévő tésztára. Ezután egy kanál nyelével keverjük kicsit össze, hogy márványos legyen.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten úgy süssük 25-30 percig úgy, mint a piskótát.(én légkeverésnél 160 fokon, 25 percig sütöttem)
Amikor megsült a tészta hagyjuk egy rövid ideig a nyitott ajtajú, meleg sütőben, majd vegyük ki a sütőből és rácsra helyezve hűtsük ki egészen.
Szilvakrém hozzávalói:
5 dkg aszalt szilva
2-3 ek porcukor
1 cs vaníliás cukor
őrölt fahéj
őrölt fahéj
1-2 ek vörösbor
4 dl habtejszín (v. hulala)
Tetejére 12,5 dkg étcsokoládé gőzfürdő felett felolvasztva.
Tetejére 12,5 dkg étcsokoládé gőzfürdő felett felolvasztva.
A vörösborba áztatott aszalt szilvát szedjük ki a borból, majd pépesítsük. Ezután keverjük össze a porcukorral, a vaníliás cukorral, ízlés szerint őrölt fahéjjal, és 1-2 evőkanál borral, hogy egy lekvár állagú masszát kapjunk.
A habtejszínt (v. hulalát) verjük kemény habbá, majd apránként, óvatosan keverjük össze a pépesített szilvával.
A kihűlt tésztát vágjuk kétfelé, majd az egyik lapot tegyük vissza a formába. Ezután kanalazzuk rá a szilvakrémet, majd egyenletesen simítsuk el. Végül tegyük rá a másik tortalapot és tenyérrel kicsit lapogassuk le.
Ezután tegyük be pár órára a hűtőbe, hogy a krém kissé megdermedjen és az ízek összeérjenek.
A csokoládét gőzfürdő fölött olvasszuk fel. Ezután vegyük ki a hűtőből a tortát, majd csorgassuk a tetejére az olvasztott csokoládét.
Tálalás előtt éles késsel szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk.
Tálalás előtt éles késsel szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk.
Nagyon szép lett. egy habos kávé mellé simán jöhet :)
VálaszTörlésCsodaszép lett, egyszer biztosan el fogom készíteni:)
VálaszTörlésUna gran delicia de torta se ve irresistible un corte perfecto,abrazos.
VálaszTörlésÉn is kérnék szépen a kávémhoz, most kortyolgatom :-) Nagyon finom lehet!
VálaszTörlésMicsoda íze lehet! El tudom képzelni... Nagyon guszta, igazi őszi torta! Ügyi vagy!
VálaszTörlésNagyon-nagyon jól néz ki!
VálaszTörlésKedves Gizi!
VálaszTörlésMost már be kell vallanom, hogy néhány éve a Te receptjeid alapján készítem a családi ünnepi tortákat, mindenki örömére...A receptjeid szuperek és nagyon szeretem a részletes leírásaidat, még kezdő háziasszonyként is jól követhetőek. Ez az aszalt szilvás torta az egyik kedvencem, most hétvégén készült harmadszor, s ilyen dicséreteket zsebelt be: "Rég ettem ilyen finom tortát." A 4 éves lányunk, aki szereti a tortát, de sokszor nem eszi meg, ezt egyből benyomta, majd közölte, "Anya ez nagyon finom volt, legközelebb is ilyen legyen." Köszönjük a receptet!
Kedves Szilvi! Nagyon köszönöm a kedves szavaidat, és igen megtisztelő számomra, hogy a családi ünnepekre az én receptjeimből válogatsz. Az ilyen visszajelzések mindennél többet jelentenek számomra, és Veled együtt örülök a "bezsebelt dicséreteknek".
TörlésTovábbi jó sütést-főzést, és sok-sok dicséretet kívánok Neked!
Meghitt, Békés Karácsonyi Ünnepeket Kívánok Neked és Kedves Családodnak!