Túrós pite az örök kedvenc, és nálunk megunhatatlan. Többféle változatban sütöttem már, volt hogy kelt tésztával, nyáron különböző gyümölccsel, vagy mint ennél a piténél omlós linzertésztával, és pudingos-túrós töltelékkel. Igazából nem is tudnám kiválasztani melyik az igazi nagy kedvenc, mert mindegyiket imádom. Most pl. először a tésztára főzött vaníliapuding került, majd következett a túrós töltelék. Lehet sokan azt gondoljátok, hogy minek elrontani a pitét a pudinggal, hiszen anélkül is finom, de állítom egy próbát mindenképpen megér. A végeredmény pedig egy finom omlós tészta, vaníliásan krémes, túrós töltelékkel.
Hozzávalók a tésztához:
25 dkg liszt (Nagyi titka)
12,5 dkg vaj
6 dkg porcukor
1 db tojás
1 tk sütőpor
csipet só
A lisztet keverjük össze a sütőporral és a csipet sóval, majd adjuk
hozzá a vajat és kezdjük el összemorzsolni. Amikor már
kellően morzsalékos, keverjük hozzá a porcukrot is. Végül adjuk hozzá a
villával kissé felvert egész tojást, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk
össze a tésztát.
Ezután csippentsük le a tészta 1/3-dát, majd tegyük be a hűtőbe felhasználásig.
A nagyobb tésztagombócot lisztezett felületen nyújtsuk ki vékonyra, majd
béleljük ki vele a piteformát. Ezután tegyük hűvös helyre, még a
tölteléket elkészítjük.
Töltelék hozzávalói:
1 cs vaníliás pudingpor
2-3 ek cukor
5 dl tej
25 dkg túró
8 dkg tejföl
10 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
1db tojás
1/2 cs vaníliás pudingpor
reszelt citromhéj
A pudingport keverjük simára egy kevés tejjel, majd ízlés szerint keverjünk hozzá cukrot. A maradék tejet tegyük fel a tűzre, majd amikor már majdnem forr, állandó keverés mellett öntsük hozzá a pudingos keveréket. Ezután kevergetve főzzük sűrűre, majd hűtsük langyosra, hogy még kissé folyós legyen.
A túrót tegyük egy tálba, majd villával kicsit nyomkodjuk össze. Ezután
adjuk hozzá a tejfölt, a porcukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt
citromhéjat, és a pudingport, majd keverjük alaposan össze. Végül adjuk
hozzá az egész tojást, és szintén keverjük össze.
A piteformában lévő tészta tetejére egyenletesen kanalazzuk rá a langyosra hűtött pudingot, majd óvatosan öntsük rá a túrós
tölteléket.
A hűtőből vegyük ki a maradék tésztát, majd nyújtsuk ki, és vágjuk fel vékony csíkokra. Ezután rácsozzuk be vele a túrós töltelék tetejét.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 35-40 percig. (én légkeverésnél 150 fokon, 35 percig sütöttem)
A sütőből kivéve a formában hagyjuk teljesen kihűlni.
Tálalás előtt vegyük ki a pitét a formából, majd ízlés szerint szórjuk meg porcukorral.
A hűtőből vegyük ki a maradék tésztát, majd nyújtsuk ki, és vágjuk fel vékony csíkokra. Ezután rácsozzuk be vele a túrós töltelék tetejét.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 35-40 percig. (én légkeverésnél 150 fokon, 35 percig sütöttem)
A sütőből kivéve a formában hagyjuk teljesen kihűlni.
Tálalás előtt vegyük ki a pitét a formából, majd ízlés szerint szórjuk meg porcukorral.
A túrót imádom, nem különben a pudingot. Így egyben tökéletes lehet! Csudapite!
VálaszTörlésÉn ezt nagyon megkívántam!!! A túrót minden formájában szeretem :)
VálaszTörlésVicuska, én szívesen küldöm! Nálunk is jöhet minden amiben túró van.
Törlés