2011. április 29., péntek

Meggyfelfújt.



Folytatódik az új szakácskönyveimben található jobbnál-jobb receptek kipróbálása. Nem győzöm lapozgatni őket, és elég nehéz válogatni a remek receptek között. Teljes bizonyossággal állíthatom, hogy minden ételt elfogok készíteni, így egy darabig nem okoz majd gondot, hogy mit is főzzek naponta. Ma a "Francia Konyha" felfújt receptje készült el, némi kis változtatással. Igaz csak a cseresznyét váltottam fel a meggyel, mivel a cseresznyebefőttem már elfogyott. Persze nem bántam meg a cserét, mivel a meggyet előbb egy kicsit barna cukorral és cherry-brandy aromával megkaramellizáltam, melytől már magában is nagyon finom volt. A tejszínes habkönnyű tésztával pedig egyszerűen ellenállhatatlan. A receptben ugyan nem szerepelt, de én a megmaradó meggyléből karamellizált öntetet készítettem és tálaláskor azzal locsoltam meg a felfújtat. Mivel még nincs itt a meggy szezonja, így befőttből készült, persze friss gyümölccsel biztosan még sokkal finomabb lett volna. Mindenkinek bátran merem ajánlani, akár cseresznyével, akár meggyel való kipróbálását.






Hozzávalók:

8 dkg liszt
2 db tojás
6 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
2 dl tej
4 dl habtejszín(v. Hulala)
4 dkg olvasztott vaj
40 dkg meggy (v. cseresznye)
barna cukor



Egy serpenyőbe felolvasztani 2-3 ek barna cukrot, majd hozzáadni a lecsepegtetett meggyet. Kicsit összeforgatni, majd felönteni egy kevés meggylével, és ízlés szerint cherry-brandy aromával meglocsolni. Pár percig együtt karamellizálni, majd a meggyet szűrőbe szedni és lecsepegtetni. Mielőtt a tésztába kerülne, teljesen kihűteni.

Egy tálba beleszitálni a lisztet, majd a közepébe mélyedést csinálni, és beleütni az egész tojásokat. Ezután robotgéppel simára keverni.
Pár perc után hozzákeverni a porcukrot, a vaníliás cukrot, a tejet és az olvasztott vajat. (mindegyik hozzáadása után alaposan összekeverni)

A habtejszínt (én Hulalát használtam) felverni, úgy hogy ne legyen túl kemény a hab, majd fakanállal óvatosan az előzőleg kikevert masszához keverni.
Ezután a masszát egy kanál segítségével szitán átnyomni.

Egy 1,5 literes formát alaposan kivajazni, majd a kihűtött meggyet elosztani az alján, majd ráönteni a tésztát. Tetejét egyenletesen elsimítani.

Előmelegített sütőbe, közepes lángon 35-40 perc alatt készre sütni. (tűpróbáig sütni!!!!)






Karamelles-meggyes öntet:

2 dl meggylé
3 ek barna cukor
cherry-brandy aroma


Egy serpenyőbe állandó keverés mellett felolvasztani a barna cukrot, majd hozzáönteni a meggylét és ízlés szerint az aromát. Lassú tűzön kevergetve addig főzni még kicsit besűrűsödik. (amennyiben tálalás előtt kihűlne és besűrűsödne, akkor újramelegítéssel megint eléggé folyós lesz)

Tálalás előtt a felfújtat porcukorral megszórni, és a karamelles-meggyes öntetet kínálni hozzá.

12 megjegyzés:

  1. Nagypm guszta! Kedvenc gyümölcsöm a ribizni után a meggy. Valóban ilyen kevés liszt kell bele?

    VálaszTörlés
  2. Nyammm, nagyon csábító! Mehetek?

    VálaszTörlés
  3. Isteni finom lehet, ki kell próbáljam!:)

    VálaszTörlés
  4. Istenem! Micsoda finomság! Yaaaamy! Yaaamy!

    VálaszTörlés
  5. Éva!
    Köszönöm!! Szerintem bármilyen gyümölccsel elkészíthető, akár még a kedvenc ribizliddel is.

    Igen ilyen kevés liszt kell hozzá, a felvert tejszíntől nagyon finom habos, és sok lesz már a nyers massza is.

    VálaszTörlés
  6. Anazar!
    Köszönöm, és természetesen szívesen látlak!!:)

    VálaszTörlés
  7. Liza!
    Csakis ajánlani tudom, nagyon finom!!!!:)

    VálaszTörlés
  8. Juci!
    Köszönöm!!! Küldöm a kóstolót.:)

    VálaszTörlés
  9. Nelli!
    Nagyon finom, nem fogod megbánni ha te is elkészíted.:)

    VálaszTörlés