2011. április 7., csütörtök

Medvehagyma pestos-sajtos hússzelet.







Még mindig tombol nálam a medvehagyma őrület, szerencsére idén sikerül minden gond nélkül beszerezni. Gesztenyénél láttam nem is olyan régen, hogy ő medvehagymából pestot készített. Már akkor elhatároztam, hogy valamelyik nap én is rászánom magam, igaz mivel én nem saját kezűleg szedtem, és ezáltal sokkal kisebb mennyiséggel kell beérnem, így csak egy kis üveggel készült. Persze azért kicsit változtattam a recepten, és nálam darált dió került bele, na meg az olívaolaj mellé tettem egy kevés vajat is. Ezzel az elkészített masszával kentem be jó alaposan a hússzeleteket sütés előtt, végül pedig füstölt sajttal szórtam meg. Lehet az elkészült húsnak a színe kicsit rémisztően hat, de állítom hogy nagyon finom. Most sertéshúsból készült az ebéd, de a maradék pesto még éppen elég ahhoz, hogy csirkemellel is eltudjam készíteni. Köretnek gombás-rizst készítettem hozzá, és nekünk nagyon ízlett, így együtt.







Medvehagyma pesto:

medvehagyma
olívaolaj
vaj
darált dió


A medvehagymát egy kicsit felaprítani, majd aprítóba vagy turmixba tenni. Hozzáadni az olívaolajat, a puha vajat, a darált diót, és a sót.
Pépes, kenhető állagúra turmixolni, majd jól zárható üvegbe tenni és a hűtőszekrénybe tárolni felhasználásig.

A hússzeleteket kiklopfolni, majd besózni és kicsit állni hagyni.
Egy tepsit kibélelni sütőpapírral, majd egy kicsit megspiccelni olívaolajjal.
Ezután egymásmellé helyezni a hússzeleteket és a tetejét megkenni a pestoval.
Előmelegített sütőbe tenni, és közepes lángon kb. 20 percig sütni. Ezután kivenni, és a tetejét megszórni reszelt füstölt sajttal. Pár percre visszatenni a sütőbe, hogy a sajt szépen rápiruljon.

A körethez a rizst enyhén sós vízbe puhára főzni.
A gombát ízlés szerint feldarabolni, majd egy serpenyőbe kevés olívaolajat önteni és elkezdeni párolni. Párolás közben sóval, és őrölt borssal ízesíteni. Teljesen zsírjára sütni, majd a puhára főtt rizzsel összekeverni. Ha szükséges még utána ízesíteni.

Tálaláskor a medvehagyma pestos-sajtos hússzelet mellé a gombás-rizst köretként kínálni.

10 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta! Sajnos még a medvehagymát nem használtam, de mostanában nagyon sok blogon olvasom a receptekben az alkalmazását.

    VálaszTörlés
  2. Nagyon tetszik! Ezt szívesen megenném :)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon jól néz ki, biztos finom is.
    Valami ilyesmit tervezek én is hétvégére, végre medvehagymához jutottam! :))

    VálaszTörlés
  4. Hát ha egyszer sikerül szert tennem medvehagymára biztos elkészítem.Sajnos nálunk nem láttam sehol.

    VálaszTörlés
  5. Éva!
    Köszönöm!! Már írtad hogy a fokhagymát nem tudod megenni, szerintem próbáld ki a medvehagymát. Az íze a fokhagymáé, de szerintem ettől nem lesz semmi bajod. Nyugodtan próbáljad ki.:)

    VálaszTörlés
  6. Ami!
    Köszi, én meg szívesen küldenék neked.:)

    VálaszTörlés
  7. Szemirámisz!
    Nagyon finom, igaz a színe nem valami csábító. Látom már hozzá is fogtál a medvehagymázáshoz.:))

    VálaszTörlés
  8. Judit60!
    Eddig én is így voltam vele, sehol nem kaptam. Idén szerencsére a zöldséges is látott benne fantáziát és nem győzi hozni. Láttam a Vaterán lehet rendelni, esetleg próbáld meg ott beszerezni.:)

    VálaszTörlés
  9. Hű remekül néz ki és a köret is nagyon tetszik

    VálaszTörlés
  10. Bianka!
    Köszönöm!! Mostanában sokszor készítem el így a rizst, apa nagy kedvence.:)

    VálaszTörlés