2011. március 15., kedd

Amarettos panna cotta.





Gyors, és egyszerű desszertet szerettem volna készíteni, így az első jól sikerült narancsos-mákos panna cotta után, elkészült ez az Amarettos változat. Azért még nem mondanám, hogy függő lettem, de ez csakis annak köszönhető, hogy megpróbálok uralkodni magamon.:)) Bizony mindennap eltudnám képzelni ebédutáni desszertnek. Most a mandulát hívtam segítségül, és így elég sok mandulalikőr került bele, na de ettől lett az igazi. A tetejére szeletelt mandulát pirítottam. A végeredmény pedig egy selymes-mandulaízű krém, a tetején a ropogós pirított mandulával, bizony nagyon finomra sikerült. Már alig vártam, hogy kellőképpen kihűljön, megdermedjen és eljöjjön a kóstolás ideje. Nem csalódtam benne, sőt még a dicséretet is bezsebeltem érte, mármint "húúúúú, de krémes, és milyen jól érződik a likőr íze, ilyet lehet gyakrabban kellene készítened"!!! Kell ennél több??? Szerintem nem, és bizonyíték még, hogy pillanatok alatt már csak az üresen kongó formákat láttam viszont. Mindenkinek bátran merem ajánlani.







Hozzávalók 6 db formához:

1 dl Amaretto (mandulalikőr)
2 tojás sárgája (nagy)
5 dkg barna cukor
1 tk vanília aroma
12 g zselatin
5 ek tej
2 dl tejszín (v. Hulala)
2-3 ek mandulaforgács


A tojások sárgáját a barna cukorral egy fémtálba tenni, majd gőz fölött, állandó keverés mellett sűrűre főzni.

Ezután levenni a gőzről és hozzákeverni a vanília aromát, a tejet, a tejszínt és a mandulalikőrt.
Visszahelyezni a gőzre, kevergetve felforralni, és párpillanatig még főzni.
Végül levenni, majd állandó keverés mellett hozzákeverni a zselatint. Addig kevergetni, még teljesen feloldódik.

Ezután a formákba, vagy poharakba kanalazni, majd hűlni hagyni. Végül hűtőbe tenni legalább egy órára, hogy teljesen lehűljön és megdermedjen.

Közben a mandulaforgácsot egy teflonserpenyőbe tenni, majd kevergetve, lassú tűzön, párpillanat alatt megpirítani. (vigyázni, mert nagyon hamar megég!!!)

Tálaláskor a krém tetejét megszórni a pirított mandulával.

18 megjegyzés:

  1. Nyamiii! :-) Receptet mentettem! :-)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon fincsi lehet,látom nagyon kihasználod a Nőnapi ajándékodat:-)

    VálaszTörlés
  3. Egyre csak olvasom itt a blogokon a finomabbnál finomabb Panna cotta recepteket, de még sosem ettem, készítettem, de azt hiszem én is sorra kerítem.
    Biztos finom volt ez a mandulás is.

    VálaszTörlés
  4. Panna cottát még sohasem készítettem.Most már nekem is mint Katinak sorra kell kerítenem.Finom lehet!

    VálaszTörlés
  5. De jó kis összeállítás.
    Én is viszem a receptet!!

    VálaszTörlés
  6. Szia!
    Gratulálok neked! Az egyik szappan hozzád utazik!
    Légyszi írd meg a címed a gizus11@gmail.com címre és írd oda, hogy játék! Köszi!
    Örülök, hogy Robika a te neved húzta, mert a legtöbb látogató a te oldaladról jött hozzám! Köszi hogy játszottál! Lesz még ilyesmi játék nálam!

    VálaszTörlés
  7. Mézigörl!
    Nagyon fincsi!!! Kíváncsian várom te mit hozol ki belőle.:)

    VálaszTörlés
  8. Ditta!
    Bizony finom volt, és jól látod, teljesen belebolondultam ezekbe a formákba.:))

    VálaszTörlés
  9. Citromhab!
    Igen, isteni finom volt!!:)

    VálaszTörlés
  10. Kati!
    Én is így voltam vele, sokáig csak nézegettem, de örülök hogy végül rászántam magam, mert nagyon finom és egyszerű. Csak az a baj, hogy nem lehet neki ellenállni.:)

    VálaszTörlés
  11. Nelli!
    Ne halogassad te se tovább, biztosan nálatok is nagy sikere lesz. Ez szerintem még finomabb lett mint az előző amit készítettem.:)

    VálaszTörlés
  12. DebiGabi!
    Köszönöm!! Én meg megyek hozzád ötletet meríteni.:)

    VálaszTörlés
  13. Bianka!
    Igen finom volt, de látom te is készítettél egy szuper finomat.:)

    VálaszTörlés
  14. Szia Gizus!
    Nagyon boldog vagyok, és KÖSZÖNÖM hogy én lehetek az egyik csodaszép szappan új tulajdonosa. Robikának sok-sok puszit küldök érte, na meg persze a másik három lurkónak is. Jártam nálad, és csodálatos gyerekeid vannak.:)
    Annak pedig nagyon örülök, hogy sokan benéztek innen tőlem hozzád.

    VálaszTörlés