2011. február 16., szerda

Tejszínes sárgarépa. (köret sültek mellé)


Naponta nem kis fejtörést okoz, hogy éppen mit is főzzek. Persze általában valami húsos étel kell hogy készüljön(nálunk legalábbis, mert férj szerint csakis azzal lehet jóllakni:))), viszont akkor még valamilyen köretet is illik készíteni hozzá. Bizony sokszor már teljesen kifogyok az ötletetekből, viszont a krumpli és a rizs már kezd kissé unalmassá válni. Ilyenkor jön jól, egy-egy mentőötletet begyűjteni. Mostanában megint rákaptam a TV-Paprika remek műsorai, és ott is főként Serényi Zsolt receptjei nyerik el a tetszésemet. A napokban készítette el ezt a tejszínes-sült-sárgarépát és rögtön megtetszett. Nem is vártam vele sokáig, a kacsasült mellé el is készítettem, és mondhatom remekül összeillettek az ízek. Mindenkinek bátran merem ajánlani, aki egy kicsit változatosabbá szeretné tenni a köretkínálatát.






2 személy részére:

5-6 db sárgarépa
3 dl tejszín
2 db tojás

őrölt fehérbors
kakukkfű




A sárgarépát megpucolni, majd vékonyra felkarikázni.
A tejszínt az egész tojásokkal, ízlés szerinti mennyiségű sóval, borssal és kakukkfűvel jól kikeverni, majd ráönteni a felkarikázott sárgarépára.
Kézzel jól összeforgatni, majd egy jénaitálba önteni.(v.egy kisebb tepsibe)
Előmelegített sütőbe tenni, és közepes lángon addig sütni hogy a teteje szép piros legyen. Ezalatt az idő alatt a sárgarépa kellően megpuhul, de még egy kicsit roppanós marad.

Aki teljesen vaj puha répát szeretne kapni sütés után, az a jénait a sütőbe helyezés előtt fedje le, és kb. 15 percig így párolja, majd a tetőt levéve süsse szép pirosra.

Sültek mellé kitűnő köret, de szerintem csak így magában is nagyon finom.

15 megjegyzés:

  1. Bevallom, oda vagyok a sárgarépáért! És ez a köret, le is mentem, mert már most beleszerettem :)))

    VálaszTörlés
  2. Már megint egy jó kis ötlet, hoztam egy díjat Neked:-))
    http://andi-cuki.blogspot.com/2011/02/virtualis-oleles.html

    VálaszTörlés
  3. Nagyon jól néz ki Giza,megint megcsodáltam a kacsacombot is:-)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon tetszik, hogy te is szeretsz kísérletezni :)
    Ugye nem haragszol meg, ha megmutatom az én változataimat is répából, hátha kedved lesz valamikor úgy is kipróbálni:
    http://beck.blog.hu/2007/09/30/tejszines_sargarepa
    http://beck.blog.hu/2008/12/21/csoben_sult_sargarepa
    És gratulálok a blogszülinaphoz is, további sok jó ételt kívánok!

    VálaszTörlés
  5. Giziiiiiiiiiii !!!! Tudod micsoda emléket idéztél fel bennem ezzel a sárgarépa körettel??

    Annó sok száz évvel ezelőtt még a nagymamám készített nekünk ilyen finomságokat. A sárgarépa megtermett a saját kertben. A tehén az istállóban adta a friss tejet, amiből aztán 1-2 nap múlva leszedhető volt az igazi tejszín...... soroljam még ? --- igen ! - mert amikor kenyeret sütött, akkor egy tepsibe rakta mindezeket az összetevőket és a kemence előterében, amig a kenyerek sültek, addig a répánk is csodálatosra sült.

    Jajj a végére majdnem elépityeregtem magam, eszembe jutott a múlt....

    Koöszönöm Neked.

    VálaszTörlés
  6. Ami!
    Biztosan nem fogod megbánni, nekünk nagyon bejött. Én is imádom a sárgarépát.:)

    VálaszTörlés
  7. Andi!
    Köszönöm!!! A díjat is köszönöm!!:)

    VálaszTörlés
  8. Ditta!
    Köszi, ne halogassad sokáig, isteni finom mindkettő.:)

    VálaszTörlés
  9. BeckZsu!
    Nagyon köszönöm a gratulációt!! Valóban szeretek mindent kipróbálni, még ha esetleg képtelenségnek tűnik is.Dehogy haragszom meg, már jártam is nálad és nagyon tetszenek a receptjeid.:)

    VálaszTörlés
  10. Viki!
    Nagyon örülök,hogy ilyen szép emlékeket juttattam az eszedbe ezzel a recepttel. Élvezettel olvastam soraidat, de nem szerettelek volna megpityeregtetni.:)

    VálaszTörlés
  11. Kati!
    Nagyon finom, bátran merem neked is ajánlani.:)

    VálaszTörlés
  12. Köszönöm a fínom receptet.Szokásomhoz híven ,amikor elakadok főzés terén ide ülök böngészek és mindig találok valamit.Most a sárgarépa köretbe szerettem bele.Isteni volt a külleme hívopgató a színe.Igaz a családom huzta az orrát mondván nem nyulak.Kértem mindenki egy kanállal vegyen kóstolja meg és ha nem izlik ne egye meg.Kap mást.Először csak a villával piszkálták majd eltüntette mindenki sőt kértek repetát .Csak tudod ugy jártam a recept szerint 6 répa 2 főre.No mondom vagyunk 4-en akkor annyi az annyi és nem számolta azzal hogy én nagy karónyi répákat használtam igy lett egy hatalmas jénaival.Kárba nem ment, ami maradt hidegen elfogott.

    VálaszTörlés
  13. nyanyus!
    Köszönöm hogy megírtad, ilyenkor olyan boldog vagyok, hogy másnak is ízlenek a receptjeim!!! Nálunk is ez volt az első reakció, de kóstolás után mind elfogyott. Lehet inkább súlyra kellett volna írni a répát, akkor nem jársz így, de biztosan hidegen is finom volt. Én szeretem a sárgarépát minden változatban, van pl egy saláta recept fent, azt is ajánlani tudom, nagyon finom.

    VálaszTörlés