2020. augusztus 16., vasárnap

Túrós-szilvás pite




A túrós pite nagy kedvenc nálunk, akár csak egyszerű túrós, vagy éppen kapros-túrós töltelékkel készül. Mivel jól illik hozzá pl. a gyümölcs is, így a pite szilvás változatát sütöttem meg. Mielőtt a szilva a túrós töltelékre került volna, vaníliás-fahéjas cukorral megszórva várakozott a sorára. A végeredmény pedig egy omlós tészta, túrós töltelékkel, melyhez remekül illik a fűszeres szilva. A szilvát le is cserélhetjük, és ízlés szerinti gyümölccsel helyettesíthetjük......





Hozzávalók a tésztához:

40 dkg liszt (Nagyi Titka)
20 dkg vaj (v. 15 dkg sertészsír)
10 dkg porcukor
2  kk sütőpor
1 egész tojás (nagy)
csipet só
1-2 ek hideg víz



A lisztet keverjük össze a sütőporral, egy csipet sóval, majd adjuk hozzá a felkockázott hideg vajat, és kezdjük el összemorzsolni.

Amikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá a porcukrot, majd adjuk hozzá a tojást, egy evőkanál hideg vizet, és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. (ha szükséges, akkor adjunk hozzá még vizet gyúrás közben)

Ezután csípjük le a tészta 1/3 részét, majd tegyük be a hűtőbe. 

A maradék tésztát nyújtsuk ki sütőforma méretűre, béleljük ki vele a formát, majd tegyük be a hűtőbe, addig míg elkészítjük a tölteléket.





Túrós töltelék hozzávalói:

50 dkg túró
 5 dkg tejföl
20 dkg porcukor
1 cs vaníliás pudingpor (v. 2 ek keményítő)
 1 tojás (nagy)
2 cs vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja

Kell még kb. 15 db szilva
1 cs vaníliás cukor
őrölt fahéj (ízlés szerint)



A szilvát mossuk meg, vágjuk félbe, és távolítsuk el a magot. Ezután szórjuk meg a vaníliás cukorral és az őrölt fahéjjal, keverjük össze, majd hagyjuk pár percig állni.

A túrót villával törjük össze, majd adjuk hozzá a porcukrot, a tejfölt, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat, és az egész tojást, majd keverjük alaposan össze.

Ezután adjuk hozzá a pudingport (v. keményítőt) majd szintén keverjük alaposan össze. (Én azért teszek hozzá pudingport, mert a túró sokszor nagyon vizes, és túl lágy lesz a töltelék, de el is hagyhatjuk!!!!)

Vegyük ki a hűtőből a tésztával kibélelt piteformát, majd egyenletesen kanalazzuk bele a túrós masszát.

Ezután a túrós töltelékre ízlés szerint helyezzük rá a felezett, fűszeres szilvát.

A hűtőből vegyük ki a kisebb tésztagombócot lisztezett felületen nyújtsuk ki, majd éles késsel, vagy derelyevágóval vágjuk fel keskeny csíkokra.

Ezután a tésztacsíkokkal rácsozzuk be a pite tetejét.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 40-45 percig. (Én légkeverésnél 170 fokon, 40 percig sütöttem.)

A sütőből kivéve a formában hagyjuk hűlni, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen.

Jó tanács:
Vágjunk le 2 szélesebb csík sütőpapírt, és tegyük bele a sütőformába úgy, hogy bőven túllógjon, majd csak utána tegyük bele a tésztát. Amikor a pite megsült, a sütőpapírcsíkok segítségével egyszerűen kitudjuk majd emelni a formából.




Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg a pitét porcukorral, szeleteljük fel, és úgy kínáljuk. Az omlós tésztához jól illik a túrós-szilvás töltelék, de a szilvát ízlés szerint le is cserélhetjük másfajta gyümölcsre.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése