2010. szeptember 9., csütörtök

Szilvás Torta Tatin (fordított szilvás torta)


Már napok óta készülök megsütni ezt a fordított szilvás tortát, de valami mindig közbejött. Pedig bizony az idő már nagyon sürgetett, mivel lassan teljesen leérik a szilva. Ma végre aztán sikerült elkészítenem, és örülök hogy nem hagytam ki, mert nagyon finom lett. Arról nem is beszélve, hogy az elkészítése a leveles tésztának köszönhetően igen egyszerű. A szilva előkészítéséhez egy serpenyőt használtam, majd ebben történt a sütés is. Mivel a nyele nem kimondottan hőálló, így alufóliába csomagoltam, és remekül bírta a sütést. A torta pedig amilyen hamar elkészült, éppen olyan hamar el is fogyott. Langyosan ettük, és bizony egy párgombóc fagyival tálalva, még biztosan finomabb lett volna, na de én erről teljesen elfeledkeztem.:(



1 cs leveles tészta
szilva
2 cs vaníliás cukor
4-5 ek barna cukor
fahéj
rumaroma
5 dk vaj
1 db tojás


A szilvát félbevágni és a magját eltávolítani.
Egy serpenyőbe beletenni a vajat és felolvasztani, majd hozzáadni a cukrot és elkezdeni karamellizálni. Ha már teljesen felolvadt a cukor, hozzáadni az ízlés szerinti mennyiségű rumaromát és jól összekeverni. Ezután szépen ráhelyezni a félbevágott szilvákat úgy, hogy a vágott felük lefelé legyen. Tetejét megszórni fahéjjal, majd lefedve lassú tűzön kb. 10 percig párolni. Ezután levenni a fedőt és még 10 percig így párolni tovább. (ezalatt az idő alatt a leve egy kicsit besűrűsödik)
A tűzről levéve, teljesen kihűteni!!!!!!
Végül a tetejét befedni a leveles tésztával(én előnyújtott tésztát használtam hozzá) és a tetejét felvert tojással megkenni.
Előmelegített sütőbe helyezni a serpenyőt, és közepes lángon szép pirosra sütni. (én légkeverésnél, 160 fokon sütöttem) (a serpenyő nyelét, mivel nem hőálló, alufóliába csomagoltam a sütőbe helyezés előtt).
A sütőből kivéve egy tálcára óvatosan ráfordítani, majd langyosan tálalni. Kínálhatunk még mellé, párgombóc fagylaltot is.

8 megjegyzés:

  1. Nagyon finom lehet igazán guszta

    VálaszTörlés
  2. Bizony nagyon ínycsiklandozó! Nem sok munkával kiváló édesség. Kipróbálom én is.

    VálaszTörlés
  3. Hú, ez nagyon guszta! Fagyi nélkül is! :))

    VálaszTörlés
  4. Én is megkostolnám, nagyon guszta!

    VálaszTörlés
  5. Bianka!
    Köszönöm!! Nagyon finom volt, gyorsan el is fogyott.:))

    VálaszTörlés
  6. Terike!
    Nem fogsz csalódni benne, mert gyors, egyszerű és nagyon finom.:)

    VálaszTörlés
  7. Szemirámisz!
    Köszönöm!! Fagyival tuti finomabb, na de majd legközelebb nem felejtem el.:))

    VálaszTörlés
  8. Juci!
    Köszönöm!! Küldök egy szeletet.:))

    VálaszTörlés