2024. június 22., szombat

Mogyoróvajas torta sós karamellel. (sütés nélküli)

 

 

A napokban bizony nem fáztunk, és ez továbbra is így marad, tehát a sütőt semmi szín alatt nem ajánlott bekapcsolni. Viszont, ha egy finom tortára vágyunk, akkor jól jöhet egy sütés nélküli, ám nagyon krémes, és nagyon finom torta, mint pl. ez a mogyoróvajjal készült. A torta alapja kekszes alap, de ízlés szerint babapiskótával is készíthetjük. A mogyoróvajas krémből nem maradhat ki a mascarpone és a tejszínhab sem.... a tortát pedig a sós karamell teszi még finomabbá, olyan abbahagyhatatlanná. (sós-karamell receptje fázisfotókkal erre a linkre kattintva található)  Készíthetjük pl. a vasárnapi ebéd utáni desszertnek, de ünnepi alkalmakon is megállja a helyét.



Hozzávalók a 24 cm-es kekszes alaphoz:

25 dkg Győri Édes keksz

12 dkg vaj


A kekszet morzsoljuk össze, vagy daráljuk le.

A vajat melegítsük fel, majd adjuk hozzá a morzsalékos kekszhez, és alaposan keverjük össze.

Egy 24 cm-es tortaformát béleljünk ki sütőpapírral, egyenletesen terítsük bele a kekszmorzsát, majd tenyérrel lapogassuk le. 

Ezután tegyük be a hűtőbe hogy megdermedjen, közben pedig készítsük el a mogyoróvajas krémet.



Mogyoróvajas krém hozzávalói:

4 ek mogyoróvaj

25 dkg mascarpone

15 dkg porcukor

2 cs vaníliás cukor

3 dl Hulala (v. habtejszín)

10 gramm porzselatin + 0,5 dl víz


 A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel kemény habbá, majd tegyük be a hűtőbe felhasználásig.

A mogyoróvajhoz adjuk hozzá a mascarponét, a porcukrot, és a vaníliás cukrot, majd keverjük habosra. ( Én olyan mogyoróvajat használtam, melyben apró mogyoródarabok is voltak.)

A vizet melegítsük forráspontig, majd vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a porzselatint, és addig keverjük, míg teljesen feloldódik, és langyosra hűl.

Ezután öntsük a mogyorókrémhez, és keverjük alaposan össze.

Ezután keverőkanállal apránként  keverjük hozzá a keményre felvert tejszínhabot, majd vegyük ki a hűtőből a kekszes alapot, és egyenletesen kanalazzuk rá a habos-mogyoróvajas krémet.

Ezután tegyük vissza a hűtőbe pár órára, vagy egész éjszakára, hogy a krém megdermedjen és az ízek összeérjenek.



Sós karamell hozzávalói:

20 dkg kristálycukor

60 gramm víz

65 gramm vaj

100 gramm habtejszín

2-3 csipet só


A cukrot és a vizet tegyük egy serpenyőbe, majd néha megkeverve olvasszuk fel.

Amikor elkezd karamellizálódni, vegyük kisebbre a hőfokot, majd kevergetve karamellizáljuk világos színűre. Közben az összecsomósodott cukordarabkákat nyomkodjuk szét. (vigyázzunk, mert a cukor gyorsan megéghet és keserű lesz)

Amikor szépen megkaramellizálódott adjuk hozzá a vajat, majd keverjük simára.

Ezután vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a szobahőmérsékletű tejszínt, és keverjük össze.

Ezután tegyük vissza a tűzre, majd kevergetve kb. 2-3 perc alatt sűrítsük be úgy, hogy azért még folyós maradjon.(hűtés közben még sűrűsödni fog!!!)

Végül vegyük le a tűzről, apránként keverjük hozzá a sót, majd kevergetve hűtsük pár percig. (közeben kóstoljuk hogy elég sós-e, ha nem még keverjünk hozzá sót, de arra figyeljünk kóstolás közben, hogy a karamell nagyon forró)

Pár perc kevergetés után vegyük ki a tortát a hűtőből, csorgassuk rá egyenletesen a még meleg sós karamellt, majd tegyük vissza a hűtőbe hogy teljesen megdermedjen a karamell.



Tálalás előtt vegyük ki a tortát a hűtőből, ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk. A karamellréteget érdemes először egy recés késsel átvágni, majd utána szeletelni a tortát, mert így szép szeleteket tudunk majd vágni.


2024. június 14., péntek

Eperkrémleves mandulás habgaluskával cukorbetegeknek.

 


Nálam a kertben még érik a folyton termő eper, igaz már apróbbak az eperszemek, de pl. krémlevesnek éppen megfelelnek. Ma már az idő is melegebb volt, így egy finom, fűszeres krémlevest főztem, melyet pörkölt mandulába forgatott habgaluskával tálaltam. Mivel azért még kánikuláról nem beszélhetünk így langyosan tálaltam, viszont kánikula idején jól lehűtve a legfinomabb..... Ízlés szerint pedig cukorral, vagy ízlés szerinti édesítővel is készíthetjük.

 


Hozzávalók:

50 dkg eper

2 ek eritrit

3 db szegfűszeg

1 kk őrölt fahéj

1/4 csillagánizs

1 tk vaníliaaroma

5-6 db mentalevél

1/2 citrom reszelt héja

1 dl Milli  habtejszín

1 ek vaníliás pudingpor (főzős)

8 dl víz


Az epret alaposan mossuk meg, majd daraboljuk fel.

Ezután öntsük fel a vízzel, adjuk hozzá a fűszereket, az eritritet, és főzzük kb. 10 percig. (ízlés szerint több édesítőt is adhatunk hozzá)

Ezután szedjük ki a mentalevelet, a szegfűszeget, és a csillagánizst, majd bormixerrel pépesítsük.

A tejszínt keverjük simára a pudingporral, és állandó keverés mellett, öntsük a forrásban lévő leveshez, majd kevergetve főzzük egy-két percig, hogy besűrűsödjön.



Mandulás habgaluska hozzávalói:

5 dkg szeletelt mandula

1 dl Milli habtejszín


A szeletelt mandulát állandó kevergetés mellett pörköljük meg, majd rögtön öntsük ki egy tányérra, nehogy megégjen. (figyeljünk, és kisebb lángon pörköljük, mert nagyon hamar megég)

Közvetlen tálalás előtt a habtejszínt verjük fel kemény habbá, és két evőkanál segítségével formázzuk meg, majd forgassuk bele a pörkölt mandulába.

 


Tálaláskor szedjük a krémlevest tányérba, majd helyezzük rá a pörkölt mandulába forgatott habgaluskát, és úgy kínáljuk.


2024. június 7., péntek

Reszelt epres süti cukorbetegeknek.

 


A folyton érő eper nálam még bőségesen terem, de gondolom ez másnál is így van, ezért gondoltam hogy sütök egy egyszerű omlós tésztás süteményt epres töltelékkel. A tészta egyik fele a tepsibe, a másik fele pedig a fagyasztóba került... Az ízesített epret pörkölt mandulaforgáccsal kevertem össze, és így került a tésztára, a másik tésztát pedig egyszerűen csak ráreszeltem, majd irány a sütő.... Az alsó tészta omlósra, a reszelt tészta ropogósra sült, melyhez jól illik a szaftos, mandulás-epres töltelék. Természetesen búza finomliszttel és cukorral is meg lehet sütni.

 


 

Tészta hozzávalói 18x27 cm-es tepsihez:

20 dkg tönkölybúza finomliszt

5 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt

1 ek eritrit

1 tk sütőpor

1 tk vaníliaaroma

10 dkg Vénusz vaníliaízű margarin

csipet só

1 db tojás (nagy)

1-2 ek hideg víz

 

A kétféle lisztet tegyük egy tálba, adjuk hozzá a sütőport és egy csipet sót, majd alaposan keverjük össze.

Ezután adjuk hozzá a felkockázott margarint, és a vaníliaaromát majd kezdjük el összemorzsolni. (ízlés szerint vajjal is készíthetjük)

Amikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá az eritritet, adjuk hozzá a tojást, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. Gyúrás közben, ha szükséges, adjunk hozzá 1-2 ek hideg vizet, hogy egy könnyen nyújtható tésztát kapjunk.

Ezután osszuk el a tésztát két egyenlő részre, majd az egyik tésztagombócot csomagoljuk be fóliába, és tegyük be a fagyasztóba, hogy könnyen tudjuk majd reszelni.

A tepsit béleljük ki sütőpapírral, majd a másik tésztát nyújtsuk ki tepsi méretűre, és helyezzük bele. (Én enyhén lisztezett sütőpapíron nyújtottam ki a tésztát, majd a papírral együtt helyeztem a tepsibe.) 



Epres töltelék hozzávalói:

50 dkg eper

5 dkg eritrit

1 tk vaníliaaroma

1/2 citrom reszelt héja

1 cs vaníliás pudingpor (v. 2 ek keményítő)

5 dkg mandulaforgács (v. apróra vágott dió)


Az epret alaposan mossuk meg, csepegtessük le, majd keverjük hozzá az eritritet, a vaníliaaromát, és hagyjuk kicsit állni. (ízlés szerint több édesítőt is adhatunk hozzá)

A mandulát állandó kevergetés mellett pörköljük meg, majd rögtön öntsük ki egy tányérra, nehogy megégjen, és hagyjuk kihűlni.

Ezután az eperhez adjuk hozzá az előzőleg megpörkölt mandulát, a reszelt citromhéjat, a pudingport, és óvatosan keverjük össze, mielőtt a tésztára tennénk. (ha sok levet enged, akkor azt öntsük le, nehogy túl lágy legyen sütés után a töltelék, mert akkor nem tudjuk szépen felszeletelni)

Ezután a tepsiben lévő tésztára egyenletesen kanalazzuk rá az epres tölteléket.

Vegyük ki a fagyasztóból a másik tésztát, majd egy nagyobb lyukú reszelőn, reszeljük rá az epres töltelékre.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb. 40 perc alatt süssük készre a süteményt. (Én légkeverésnél 170 fokon, 40 percig sütöttem, míg szép aranybarna lett a reszelt tészta a tetején.)

Az elkészült süteményt vegyük ki a sütőből, pár percig hagyjuk a tepsiben, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki.

 


Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg poreritrittel a süteményt, majd szeleteljük fel, és úgy kínáljuk. Az alsó tészta omlósra, a reszelt tészta ropogósra sült, melyhez jól illik a szaftos, mandulás-epres töltelék.