2024. június 7., péntek

Reszelt epres süti cukorbetegeknek.

 


A folyton érő eper nálam még bőségesen terem, de gondolom ez másnál is így van, ezért gondoltam hogy sütök egy egyszerű omlós tésztás süteményt epres töltelékkel. A tészta egyik fele a tepsibe, a másik fele pedig a fagyasztóba került... Az ízesített epret pörkölt mandulaforgáccsal kevertem össze, és így került a tésztára, a másik tésztát pedig egyszerűen csak ráreszeltem, majd irány a sütő.... Az alsó tészta omlósra, a reszelt tészta ropogósra sült, melyhez jól illik a szaftos, mandulás-epres töltelék. Természetesen búza finomliszttel és cukorral is meg lehet sütni.

 


 

Tészta hozzávalói 18x27 cm-es tepsihez:

20 dkg tönkölybúza finomliszt

5 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt

1 ek eritrit

1 tk sütőpor

1 tk vaníliaaroma

10 dkg Vénusz vaníliaízű margarin

csipet só

1 db tojás (nagy)

1-2 ek hideg víz

 

A kétféle lisztet tegyük egy tálba, adjuk hozzá a sütőport és egy csipet sót, majd alaposan keverjük össze.

Ezután adjuk hozzá a felkockázott margarint, és a vaníliaaromát majd kezdjük el összemorzsolni. (ízlés szerint vajjal is készíthetjük)

Amikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá az eritritet, adjuk hozzá a tojást, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. Gyúrás közben, ha szükséges, adjunk hozzá 1-2 ek hideg vizet, hogy egy könnyen nyújtható tésztát kapjunk.

Ezután osszuk el a tésztát két egyenlő részre, majd az egyik tésztagombócot csomagoljuk be fóliába, és tegyük be a fagyasztóba, hogy könnyen tudjuk majd reszelni.

A tepsit béleljük ki sütőpapírral, majd a másik tésztát nyújtsuk ki tepsi méretűre, és helyezzük bele. (Én enyhén lisztezett sütőpapíron nyújtottam ki a tésztát, majd a papírral együtt helyeztem a tepsibe.) 



Epres töltelék hozzávalói:

50 dkg eper

5 dkg eritrit

1 tk vaníliaaroma

1/2 citrom reszelt héja

1 cs vaníliás pudingpor (v. 2 ek keményítő)

5 dkg mandulaforgács (v. apróra vágott dió)


Az epret alaposan mossuk meg, csepegtessük le, majd keverjük hozzá az eritritet, a vaníliaaromát, és hagyjuk kicsit állni. (ízlés szerint több édesítőt is adhatunk hozzá)

A mandulát állandó kevergetés mellett pörköljük meg, majd rögtön öntsük ki egy tányérra, nehogy megégjen, és hagyjuk kihűlni.

Ezután az eperhez adjuk hozzá az előzőleg megpörkölt mandulát, a reszelt citromhéjat, a pudingport, és óvatosan keverjük össze, mielőtt a tésztára tennénk. (ha sok levet enged, akkor azt öntsük le, nehogy túl lágy legyen sütés után a töltelék, mert akkor nem tudjuk szépen felszeletelni)

Ezután a tepsiben lévő tésztára egyenletesen kanalazzuk rá az epres tölteléket.

Vegyük ki a fagyasztóból a másik tésztát, majd egy nagyobb lyukú reszelőn, reszeljük rá az epres töltelékre.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb. 40 perc alatt süssük készre a süteményt. (Én légkeverésnél 170 fokon, 40 percig sütöttem, míg szép aranybarna lett a reszelt tészta a tetején.)

Az elkészült süteményt vegyük ki a sütőből, pár percig hagyjuk a tepsiben, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki.

 


Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg poreritrittel a süteményt, majd szeleteljük fel, és úgy kínáljuk. Az alsó tészta omlósra, a reszelt tészta ropogósra sült, melyhez jól illik a szaftos, mandulás-epres töltelék.

 

6 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta és milyen finom lehetett azzal a lédús töltelékkel!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Éva, nagyon köszönöm! Finom volt, és eper helyett más gyülmölcsel is készülhet. A legkisebb tepsivel sütöttem, de még így is jó sok.....

      Törlés
  2. Nagyon finom lehetett ez az epres sütid! Jól néz ki, nagyon guszta!
    A folyton érő epredért egy kicsit irigyellek 😋, nagyon jó lehet csak kimenni a kertbe és jóllakni a finom eperrel. Gyerekkoromban nekünk is sok volt, lekvár is készült mindig belőle, mert nem győztük frissen enni...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Katikám, nagyon köszönöm! Nagyon finom volt, még így cukormentesen is eléggé édes. Lekvárt sajnos még nem tudtam főzni az eperből, mert ahányszor kimegyek a kertbe, mindig megdézsmálom.

      Törlés
  3. De jó, hogy sok epred van, a kedvenc gyümölcsöm. Csodás lett a sütemény!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon köszönöm! Én is nagyon szeretem az epret, így amikor kimegyek a kertbe, mindig megcsipkedem.... igaz már apróbb szemű, de a fagyokig érik majd.

      Törlés