2024. május 31., péntek

Bodzás-epres pohárkrém. (nem csak cukorbetegeknek)

 

 

A bodza, és az eper nagyon jól összeillenek, és mivel az eper még bőven terem a kertben, a bodzabokron is fellelhető még egy-egy virág, így ebéd utáni desszertnek egy finom pohárkrémet készítettem. Az eper főzés közben átvette a bodza ízét, mely jól érződött a pohárkrémben. Én ugyan eritrittel készítettem, de természetesen cukorral is nagyon finom lesz a pohárkrémünk.




Hozzávalók 4 pohárhoz:

25 dkg mascarpone

2 dl Milli habtejszín

2-3 ek eritrit

1 tk vaníliaaroma


Epres rész hozzávalói:

30 dkg eper

2 db bodzavirág

1 tk vaníliaaroma

2 ek eritrit

1 dl víz

3 db szegfűszeg

1 kk őrölt fahéj

1 ek étkezési keményítő + pici víz



Az epret alaposan mossuk meg, daraboljuk fel, adjuk hozzá az eritritet, a vaníliaaromát, a szegfűszeget  az őrölt fahéjat, a vizet, és a bodzavirágot, majd főzzük pár percig. (közben többször keverjük meg)

Ezután szedjük ki a bodzavirágot, és a szegfűszeget.

A keményítőt keverjük simára egy kevés vízzel, majd öntsük hozzá a forrásban lévő eperhez, és kevergetve sűrítsük be.

Ezután vegyük le a tűzről, és hűtsük ki teljesen.

A mascarponéhoz adjuk hozzá az eritritet, és a vaníliaaromát, majd keverjük simára.

A habtejszínt verjük fel kemény habbá, majd apránként, óvatosan hogy a hab ne nagyon törjön, keverjük hozzá a mascarponekrémhez.

Ezután az előkészített poharakba felváltva rétegezzük a mascarponekrémet és a bodzás epret, majd tálalásig tegyük be a hűtőbe, hogy az ízek jól összeérjenek.

 

 

 

Tálalás előtt legalább egy fél órával vegyük ki a hűtőből a pohárkrémet, hogy ne legyen majd vad hideg. Én pl. felolvasztottam egy darabka diabetikus csokoládét, majd belemártottam az eperszemet, és bodzavirággal, és a csokoládés eperrel díszítettem a pohárkrémet.


2 megjegyzés:

  1. Hú, ez nagyon finom lehetett! Én is nagyon szeretem az epret bodzával. Idén is készült dzsem. Nálunk sajnos már elvirágzott a bodza, de várom a bogyóit.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon finom volt.... már nálunk is csak 1-1 virágot találtam. Nagyon szeretem a bodza illatát is. A bogyóból finom lekvárt szoktam főzni, amihez almát is teszek.

      Törlés