2024. május 17., péntek

Mogyorókrémes epres fonat cukorbetegeknek.

 


Mivel szépen terem a kertben az eper, a hűtőben pedig mindig van egy-két csomag leveles tészta, így gondoltam sütök egy finom süteményt. A készen vásárolt leveles tésztának köszönhetően pedig pikk-pakk elkészült, és nagyon, de nagyon finom, ám szépnek nem mondható. Így ez a sütemény a ronda, de finom kategóriába tartozik, ám mivel diabetikus mogyorókrémmel készült, epret meg mértékkel cukorbetegként is lehet enni, így lelkiismeret furdalás nélkül láttam hozzá a kóstoláshoz.....


 


Hozzávalók:

1 cs leveles tészta

2-3 ek diabetikus mogyorókrém

kb. 20 dkg eper

1 kisebb tojás a lekenéshez

szeletelt mandula a szóráshoz

 

 

 

 Az epret alaposan mossuk meg, majd szeleteljük fel.

A leveles tésztát csomagoljuk ki, kanalazzuk a közepére egy szélesebb csíkban mogyorókrémet, majd egyenletesen  kenjük el. Ezután pakoljuk rá a felszeletelt epret.

Ezután a mindkét oldalon üresen maradt tésztarészt vágjuk fel ízlés szerinti csíkokra, majd felváltva hajtsuk rá a tésztacsíkokat az eperre. 

Ezután a sütőpapírral együtt, helyezzük tepsire, majd kenjük le felvert egész tojással, és ízlés szerint szórjuk meg a szeletelt mandulával.

Helyezzük be előmelegített sütőbe és kb. 200 fokon, 25-30 perc alatt süssük szép aranybarnára. (Én légkeverésnél 180 fokon, 25 percig sütöttem.)

Tálalás előtt hagyjuk hűlni, majd ízlés szerint szórjuk meg poreritrittel, szeleteljük fel, és langyosan kínáljuk.

 

6 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta és finom lehetett! Az epret annyira szeretem /bár a többi gyümölcsöt is/ hogy ha veszek egy kis adagot azt inkább megeszem sajnálom sütibe tenni. Szerencsés helyzetben vagy hogy csak a kertig kell menned ezért a finom gyümölcsért, váljon egészségetekre!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Éva, nagyon köszönöm! Megértelek, hogy inkább megeszed az epret, minthogy süteménybe tedd bele. Itt nálunk bizony elég drága a zöldségesnél 2500Ft/kg. Idén nagyobb részen van eper, így szerencsére bőven jut a süteménybe is.

      Törlés
  2. Elmondhatjuk, hogy nem a szépségéért szeretjük. Egyébként nem is olyan vészes.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ani, ez így igaz.... nem szépségversenyre készült. :) Lehet sok volt az eper és több levet engedett, de az biztos hogy nagyon finom.

      Törlés
  3. Igazi ízbomba lehetett, egészségedre! :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon köszönöm! Nagyon finom volt, azóta megint megsütöttem. :)

      Törlés