A gyümölcsöskosárban meglapult pár szem nektarin, a hűtőben pedig várakozott egy túró, melyet mindenképpen fel kellett már használni. Mivel semmi kedvem nem volt süteményt sütni (na, ez is ritkaság számba megy nálam :) ) így gondoltam készítek egy igen egyszerű, ám annál finomabb pohárkrémet. A vaníliás túrókrémet és a karamellizált nektarint váltakozva poharakba kanalaztam, majd irány a hűtő, hogy kellően megdermedjen és az ízek jól összeérjenek. A végeredménnyel pedig nagyon elégedettek voltunk, és szó nélkül kanalaztuk.....
Hozzávalók a vaníliás túrókrémhez:
25 dkg túró
2 db citromos Danone joghurt
2 dl Hulala (v. habtejszín + habfix)
2 cs vaníliás cukor
15 dkg porcukor
1/2 citrom reszelt héja és leve
A túrót nyomjuk át a krumplinyomón, vagy villával alaposan törjük össze.
Ezután adjuk hozzá a joghurtot, a porcukrot, a vaníliás cukrot, a citrom reszelt héját és levét, majd keverjük simára.
A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel kemény habbá, majd apránként, keverjük hozzá az ízesített túróhoz.
Karamellizált nektarin hozzávalói:
4-5 db nektarin
3 ek barna cukor
1 cs vaníliás cukor
1/2 mk őrölt fahéj
A nektarint vágjuk fel kisebb darabokra.
Egy serpenyőbe tegyük bele a barna cukrot, majd kevergetve karamellizáljuk világos színűre.
Ezután vegyük le a tűzről, majd adjuk hozzá a feldarabolt nektarint, szórjuk meg a vaníliás cukorral, és az őrölt fahéjjal, keverjük össze, majd tegyük vissza a tűzre és néha megkeverve (rázogatva) pár percig karamellizáljuk. (Amikor a karamellhez adjuk a nektarint, az kissé megkeményedik, de amikor visszatesszük a tűzre, fel fog olvadni.)
Amikor elkészült a nektarin, akkor hűtsük ki teljesen mielőtt a túrókrémmel rétegeznénk.
A poharakba tegyünk 1-2 evőkanál túrókrémet, majd kanalazzunk rá a karamellizált nektarinból. Ezután osszuk el a poharakba a maradék túrókrémet, majd kanalazzuk rá a maradék karamellizált nektarint.
Tálalás előtt pár perccel vegyük ki a pohárkrémet a hűtőből, hogy ne legyen túl hideg, majd úgy kínáljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése