Az utolsó pár szem nap érlelte paradicsomot szedtem le kertben, és gondoltam csinálok belőle egy fűszeres pürét, melyet felhasználok a tészta gyúrásánál, ezzel is ízletesebbé téve. A paradicsompüré egyszerűen és gyorsan el is készült, a tészta gyúrás sem tartott sokáig, és ameddig a tészta pihent, elkészült a tejszínes húsgombóc is. Mivel friss bazsalikom is bőven van még, így került egy-egy marékkal paradicsompürébe és a tejszínes szószba is.
Hozzávalók a fűszeres paradicsompüréhez:
10 dkg paradicsom
1 kisebb vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 kisebb marék friss bazsalikom
só
őrölt színes bors
1 ek olívaolaj
A paradicsomot vágjuk fel kisebb darabokra. A vöröshagymát és a fokhagymát pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra.
Az olajat hevítsük fel, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát és pároljuk üvegesre.
Ezután adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát, pár pillanat múlva a
feldarabolt paradicsomot, és a bazsalikomot, majd sózzuk, borsozzuk, és
főzzük kb. 10 percig. Végül hűtsük ki, majd turmixoljuk össze, vagy
botmixerrel pépesítsük.
Ebből a mennyiségből elég sok püré lesz, így nem kell mind a 20 dkg lisztből készült tésztához!!!!
Hozzávalók a metélt tésztához:
20 dkg liszt
1 db tojás (nagy)
csipet só
2-3 ek fűszeres paradicsompüré
A lisztet keverjük össze a sóval, majd adjuk hozzá a felvert tojást, és a paradicsompürét, majd gyúrjuk össze.(ha lágy lenne a tészta, gyúrás közben adjunk hozzá még egy kevés lisztet)
Ezután nyújtsuk ki vékonyra, majd ízlés vágjuk fel metéltnek.
Tejszínes-bazsalikomos húsgombóc hozzávalói:
25 dkg darált sertéscomb
1 kisebb vöröshagyma
só
frissen őrölt színes bors
2 tk ételízesítő
1 marék friss bazsalikom
5 dl Meggle főzőtejszín (20%-os)
1 db tojás (nagy)
3-4 ek olívaolaj
A darált húst ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg egy teáskanál ételízesítővel, majd adjuk hozzá az egész tojást, és alaposan gyúrjuk össze a masszát.
Ezután nedves kézzel, formázzunk a masszából kisebb gombócokat.
Az olajat hevítsük fel, helyezzük bele a húsgombócokat, majd kisebb lángon süssük kb. 10 percig, hogy szép színt kapjanak. (sütés közben többször forgassuk át, hogy egyenletesen süljenek)
Ezután öntsük fel a tejszínnel, adjuk hozzá az apróra vágott bazsalikomot, sózzuk, borsozzuk, majd fedjük le, és főzzük pár percig, hogy a húsgombócok készre főjenek, és a tejszínes szósz kellően besűrűsödjön.
Ameddig a tejszínes húsgombóc készül, enyhén sós vízben, főzzük ki a tésztát.
Tálaláskor helyezzük tányérra a kifőtt, és alaposan lecsepegtetett tésztát, majd helyezzük rá a húsgombócokat, kanalazzuk rá a tejszínes-bazsalikomos szószt, és úgy kínáljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése