2017. november 1., szerda

Palacsinta gombás-csirkemájas raguval és kapormártással.




A palacsintáról szerintem először az édes, túrós, lekváros, vagy éppen kakaós palacsinta jut az eszünkbe, de én pl. szívesen készítek sós palacsintát is. A minap éppen egy gombás-csirkemájas raguval töltöttem meg a sós palacsintákat, majd a kertben szedett zsenge kaporból készült mártással (szósszal) tálaltam. Az ízek nagyon jól illetek egymáshoz, és a tölteléknek köszönhetően igencsak laktató volt. Én ugyan ebédre készítettem, de szerintem előételként is megállja a helyét.....





Hozzávalók 8 db palacsintához:

20 dkg liszt
2 db tojás (nagy)
1 mk só
3-4 dl szénsavas ásványvíz
2 ek olaj (+ a sütéshez)


A tojásokat üssük bele egy tálba, sózzuk, keverjünk hozzá 2 dl szénsavas ásványvizet, majd szitáljuk hozzá a lisztet, és keverjük simára, csomómentesre. (keverés közben, ha szükséges adjunk hozzá még ásványvizet)

Ezután adjuk hozzá az olajat, majd szintén keverjük simára, és hagyjuk legalább egy fél órát állni mielőtt hozzálátnánk a sütéshez.

Végül enyhén olajozott palacsintasütőben, süssük ki a palacsintákat, majd tartsuk melegen.





Gombás-csirkemájas ragu hozzávalói:

25 dkg gomba
5 db csirkemáj
1 db lilahagyma
5 dkg vaj
1 ek olívaolaj
őrölt színes bors
majoranna
csipet szerecsendió 


A gombát tisztítsuk meg, majd vágjuk fel vékony szeletekre. (ha nagyobb a gomba, akkor először vágjuk félbe, majd úgy szeleteljük fel)

A csirkemájat alaposan mossuk meg, majd vágjuk fel kisebb kockákra. A lilahagymát pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra.

Egy serpenyőbe hevítsük fel a vajat és az olajat, majd adjuk hozzá az apróra vágott hagymát, és pároljuk üvegesre.

Ezután adjuk hozzá a felszeletelt gombát, sózzuk, borsozzuk, ízlés szerint szórjuk meg szerecsendióval, és majorannával, majd résnyire lefedve pároljuk kb. 10 percig.

Amikor a gomba készre párolódott, adjuk hozzá az apró kockákra vágott csirkemájat, és süssük pár percig, arra figyelve, hogy a máj nehogy túlsüljön.

Ezután az előzőleg megsütött palacsintákat töltsük meg a gombás-májas raguval.




Kapormártás hozzávalói:

1 csokor kapor
1/2 citrom leve 
1 tk cukor
5 dkg vaj
1 ek olívaolaj
1 púpozott tk liszt
3-4 dl főzőtejszín 
őrölt fehér bors


A kaprot alaposan mossuk meg, csepegtessük le, majd vágjuk fel apróra.

Egy serpenyőbe hevítsük fel a vajat és az olajat, majd adjuk hozzá az apróra vágott kaprot, és pároljuk pár percig. (én fedővel résnyire lefedtem, közben többször átkevertem, és úgy pároltam)

Ezután szórjuk meg a liszttel, pirítsuk pár pillanatig, majd öntsük fel a tejszínnel, sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg a cukorral, facsarjunk rá citromlevet, és állandó keverés mellett addig főzzük, míg kellően besűrűsödik a mártás. (közben kóstoljuk, és ízlés szerint ízesítsünk utána)

Tálaláskor helyezzük tányérra a megtöltött palacsintát, csorgassuk rá a kapormártást, majd úgy kínáljuk.


2 megjegyzés:

  1. De jó :) ! A palacsintának mitől lett ilyen szép mintája?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm María! Fogalmam nincs mitől lett ilyen a palacsinta, ráadásul mindegyik. Ugyanabban a palacsintasütőben sütöttem mint máskor, de se előtte, sem pedig utána nem lett ilyen mintájú.

      Törlés