2017. november 15., szerda

Tejszínes-kapros karalábéleves rántott sajtos karalábéval.




Karalábélevest valamiért ritkán főzök, pedig jó tejfölösen, kézzel szaggatott galuskával igencsak szeretjük. Mivel bevásárláskor olyan szép, zsenge karalábékat pillantottam meg a zöldségesnél, gondoltam veszek is belelő, és lesz majd finom leves. A leves valóban elkészült, csak éppen nem a megszokott módon, sőt a galuskát is felváltotta a sajtos rántott karalábé. A leves már magában is nagyon finom, így gondolhatnánk, hogy minek mellé még a rántott változat is, de állítom hogy kár lenne elhagyni, mert nagyon jól illenek egymáshoz.






 Hozzávalók a leveshez:

1 db zsenge karalábé
1 db vöröshagyma
1 csokor kapor
só (ízlés szerint)
őrölt fehér bors (ízlés szerint)
1 tk ételízesítő
1 ek liszt
6 dl víz
3 dkg vaj


A karalábét pucoljuk meg, majd vágjuk fel kisebb kockákra. A vöröshagymát szintén pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra. A kaprot alaposan mossuk meg, csepegtessük le, majd vágjuk fel apróra.

A vajat és az olajat hevítsük fel, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és pároljuk üvegesre.

Ezután adjuk hozzá a felkockázott karalábét, szórjuk meg az apróra vágott kaporral és az ételízesítővel, majd pároljuk még pár percig.

Ezután szórjuk meg a liszttel, keverjük alaposan össze, majd öntsük fel a vízzel, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és addig főzzük, míg a karalábé megpuhul. 

A főzőkrémet keverjük simára egy kevés levessel, majd állandó keverés mellett, csorgassuk a levesbe. Ezután forraljuk fel, majd főzzük egy-két percig, mielőtt levennénk a tűzről. 

Az elkészült levest, tálalásig tartsuk melegen.




 Rántott sajtos karalábé hozzávalói:

8 vékony szelet zsenge karalábé
8 db szeletelt sajt
2 db tojás
só (ízlés szerint)
liszt és zsemlemorzsa a panírozáshoz
2-3 dl olaj a sütéshez


A karalábé és a sajt szeleteket egy kiszúróval szúrjuk ki, hogy egyforma méretűek legyenek, majd a karalábét sózzuk be, hagyjuk legalább egy fél órát állni, majd papírtörlővel töröljük szárazra.

Ezután tegyünk minden karalábéra egy sajtszeletet, majd forgassuk bele lisztbe-felvert enyhén sózott tojásba-zsemlemorzsába.

Az olajat hevítsük fel, helyezzük bele a bepanírozott sajtos karalábét, és szép lassan, néha átfordítva, süssük szép pirosra, majd szedjük ki papírtörlőre, hogy a felesleges olajat felszívja.

Tipp:
A karalábé sütés után roppanós marad. Amennyiben azt szeretnénk, hogy jó puha legyen, akkor először enyhén sós vízben főzzük félpuhára, hűtsük ki teljesen, majd úgy panírozzuk be, és rántsuk ki a sajttal együtt.




Tálalás előtt szedjük tányérba a levest, majd a rántott sajtos karalábéval kínáljuk. Ízlés szerint a levest tálalhatjuk csak úgy magában, vagy egy szelet friss kenyérrel, de a rántott karalábé is remekül illik hozzá.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése