2017. november 26., vasárnap

Diós-lekváros muffin.




Az egyszerű, és elronthatatlan muffin, melyet bő fél óra alatt az asztalra varázsolhatunk, ha éppen nincs időnk időigényesebb sütemény elkészítésére. A hozzávalókat csak összekeverjük, majd a formákba kanalazzuk, és már mehet is a sütőbe.  A diós tészta már magában is finom, de egy kiskanál lekvárral a közepén, ezt még csakis fokozhatjuk. A muffin sütéshez pedig a gyerekeket is bátran segítségül hívhatjuk, mert biztosan jó móka lesz a közös sütés.....





 Hozzávalók 12 db muffinhoz:

10 dkg darált dió
20 dkg liszt (Pl. Nagyi süteményliszt)
15 dkg Vénusz sütőmargarin
1,5 dl tej
1 db tojás (nagy)
10 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
1 cs sütőpor
csipet só
12 tk lekvár (sárgabarack, szilva, cseresznye....)





A porcukorhoz adjuk hozzá a vaníliás cukrot, az egész tojást, a reszelt citromhéjat, és keverjük jó habosra.

Ezután keverjük hozzá a puha margarint, majd a tejet is.

A liszthez adjuk hozzá a sütőport, a darált diót, egy csipet sót, majd forgassuk, keverjük alaposan össze.

Ezután öntsük a cukros-margarinos-tojásos.... keverékhez, és egy fakanállal alaposan keverjük össze.

A muffin formát béleljük ki papírral, vagy szilikon formával, majd félig töltsük meg a masszával.

Ezután mindegyik közepére tegyünk egy teáskanál ízlés szerinti lekvárt, majd kanalazzuk rá a maradék masszát.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 20-25 perc alatt süssük készre. (Én légkeverésnél 170 fokon, 20 percig sütöttem)

A sütőből kivéve, hagyjuk pár percig a formában, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen.





Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, majd úgy kínáljuk. A muffin tésztája légiesen könnyű, a lekvártól pedig jó szaftos. Ízlés szerint bármilyen lekvárt használhatunk, én pl. cseresznyelekvárt kanalaztam a nyers tészta közepébe.



2 megjegyzés: