2017. november 21., kedd

Karfiolos sültpaprika-krémleves mozzarellával




Egyszerű sült paprika krémlevest terveztem be ebédre, aztán megláttam a zöldségesnél a karfiolt, és gondoltam mi lenne, ha összepárosítanám őket. Azért kicsit izgultam, hogy milyen is lesz a végeredmény, de igazán kár volt. A kápia paprikát először megsütöttem, majd így került a fűszeres pikánsan csípős, karfiolos levesbe. Végül az elkészült krémlevest egy szűrőn átpasszíroztam, ettől még selymesebb-krémesebb lett. Tálaláskor a tányérban lévő meleg levesbe mozzarellát csipkedtem, mely igazán jól illett hozzá.




Hozzávalók:

5 db kápia paprika
1 kisebb karfiol
1 db lilahagyma
2 gerezd fokhagyma
só (ízlés szerint)
őrölt fekete bors (ízlés szerint)
1 tk ételízesítő
1 tk füstölt pirospaprika
cayenne chili karika (ízlés szerint)
3 dkg vaj
2 ek kukoricacsíra-étolaj (gyömbér-citromfű ízű)
1 l víz





Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, helyezzük rá a paprikát, majd közepes hőmérsékletű sütőben, addig süssük, míg a a bőre fekete foltos lesz. (sütés közben egyszer forgassuk át, hogy minden oldala egyenletesen süljön)

Amikor a paprika megsült, vegyük ki a sütőből, és még forrón tegyük bele egy neylon zacskóba, majd kössük be, és abban hagyjuk hűlni. (így könnyen letudjuk majd húzni a bőrét)
Ezután húzzuk le a paprika bőrét, távolítsuk el a magokat, majd nagyjából vágjuk össze.

Egy edénybe hevítsük fel a vajat és az olajat, majd adjuk hozzá az apróra vágott lilahagymát, és pároljuk üvegesre.

Ezután adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát, majd pár pillanat múlva a rózsáira szedett karfiolt. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg az ételízesítővel és a füstölt pirospaprikával, majd keverjük alaposan össze. Végül öntsük fel a vízzel, majd főzzük a karfiolt félpuhára.

 Amikor a karfiol félpuhára főt, adjuk hozzá az előzőleg megsütött, majd összevágott kápiapaprikát, és addig főzzük tovább, míg a karfiol teljesen megpuhul.

A puhára főtt leveshez ezután adjuk hozzá a főzőkrémet, turmixoljuk össze, majd egy szűrőn passzírozzuk át, hogy szép selymes legyen a leves. 

Ezután tegyük vissza a tűzre, majd állandó kevergetés mellett, melegítsük forráspontig, de főzni már nem kell.

Tálaláskor szedjük a levest tányérba, csipkedjük a tetejére a mozzarellát, majd úgy kínáljuk. Ízlés szerint pár szelet kenyeret is kínálhatunk a leves mellé.


1 adag tápanyagtartalma:

Energia: 205 kcal

Fehérje: 8 g

Zsír: 15 g

Szénhidrát: 9 g


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése