2017. november 17., péntek

Barna sörös-fűszeres csülök krumplival.




A hidegebb idő beköszöntével egyre gyakrabban kerül a tányérunkra egy-egy nem éppen diétásnak mondható fogás, mint pl. ez a sült csülök. Míg nyáron a csülökből általában bográcsban pörkölt készül, addig ilyenkor a pácolás után a sütőben végzi. A húst érdemes már előző este bepácolni, hogy az ízek jól átjárják, és a hosszabb sütési időnek köszönhetően, így biztosítva vagyunk, hogy ebédre el is készül a körettel együtt. A köret pedig nem más, mint a csülök sütésénél visszamaradt zsírban szép pirosra sütött krumpli.





 Hozzávalók:

1,5 kg körüli sertéscsülök
1 tk köménymag
1 tk koriander
2 tk majoranna
2-3 tk ételízesítő 
1 tk füstölt pirospaprika
só (ízlés szerint)
3 dl barna sör
kb. 20 dkg sertészsír


A köménymagot és a koriandert állandó keverés mellett, pár pillanat alatt pörköljük meg, majd rögtön öntsük át egy mozsárba és törjük alaposan össze.

A csülköt alaposan dörzsöljük be sóval, majd hagyjuk legalább egy fél órát állni.

A megpörkölt, és összetört köménymaghoz és korianderhez keverjük hozzá az ételízesítőt, a majorannát, a füstölt pirospaprikát, majd alaposan dörzsöljük vele be az előzőleg már besózott csülköt.

Ezután hagyjuk egy-két órát állni, majd öntsük rá a barna sört, és szintén hagyjuk állni, hogy az ízek kellően átjárják. (Én előző nap bepácoltam a csülköt, majd éjszakára betettem a hűtőbe, hogy az ízek jól átjárják a vastag húsréteget)

A tepsit kenjük ki a zsírral majd helyezzük bele a bepácolt csülköt, öntsük alá a pácoláshoz használt sört, majd fedjük le egy alufóliával.

Helyezzük be a sütőbe, majd közepes hőmérsékleten pároljuk 2,5-3 óra alatt puhára. (A párolási idő a csülök nagyságától függ. Én légkeverésnél 160 fokon, 2,5 óráig pároltam)

Amikor a hús puhára párolódott, vegyük le a fóliát, öntsük le a felesleges párolólevet, tegyük alá a zsírt, majd tegyük vissza a sütőbe, és süssük szép pirosra. 

Amikor a csülök szép pirosra sült, vegyük ki a zsiradékból, és tálalásig tartsuk melegen.





 Sült krumpli hozzávalói:

1 kg krumpli 
2 tk só
a csülök sütésénél visszamaradt zsír


A krumplit pucoljuk meg, szeleteljük fel kicsit vastagabbra, majd szórjuk meg a sóval, és alaposan forgassuk össze.

Ezután hagyjuk egy kicsit állni, tegyük bele a csülök sütésénél visszamaradt zsírba, majd keverjük össze.

Helyezzük be a sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb. egy óra alatt süssük szép pirosra. Sütés közben egyszer óvatosan, hogy a krumpli ne nagyon törjön, keverjük át.
 




Tálaláskor a csülköt ízlés szerint daraboljuk fel, majd a sült krumplival, és ízlés szerint salátával, uborkával, savanyúsággal...... kínáljuk.


2 megjegyzés:

  1. Remekmű!!! Rögtön éjfél van, de én bizony jól bekóstolgatnék belőle :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon köszönöm Vicuska! Nagyon finom volt, jó szaftos, és a zsírjában sült krumplival isteni finom. :)

      Törlés