2016. május 30., hétfő

Epres-túrós piskótaszelet.





A hétvégén egy egyszerű piskótát sütöttem, majd a két lap közé túrós töltelék, és az éppen aktuális gyümölcs, vagyis eper került. Persze nem kell ahhoz hétvégének lenni, hogy elkészüljön ez a finom sütemény, sőt használjuk ki ameddig csak lehet, hogy már a kiskertekben is elkezdett pirosodni az eper. A piskóta sütése nem igényel sok időt, viszont a túrós tölteléknek, és a tetején lévő zselatinnak azért szüksége van időre, hogy kellően megdermedjen. Így akár már előző nap elkészíthetjük a süteményt, majd tálalásig a hűtőben tároljuk.






 Tészta hozzávalói 22x32 cm-es tepsihez:

18 dkg porcukor
18 dkg liszt
1 cs vaníliás cukor
6 db tojás (közepes)
3 ek forró víz


A porcukrot és a vaníliás cukrot tegyük bele egy keverőtálba, majd adjuk hozzá az egész tojásokat, és keverjük habosra. Ezután állandó keverés mellett, adjuk hozzá kanalanként a forró vizet, és keverjük még 1-2 percig.

Végül szitáljuk hozzá a lisztet, majd keverőkanállal, óvatosan forgassuk össze.

A tepsit béleljük ki sütőpapírral, majd egyenletesen öntsük bele a masszát.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 30-35 percig, tűpróbáig. (én légkeverésnél 160 fokon, 30 percig sütöttem)

A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a tepsiben, majd helyezzük rácsra és hűtsük ki egészen.

Amikor a piskóta már teljesen kihűlt, húzzuk le róla a sütőpapírt, majd vágjuk két egyforma tésztalappá.






 Túrós töltelék hozzávalói:

45 dkg túró
3 dl Hulala
15 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja és leve
10 gramm porzselatin + 0,5 dl víz
30-40 dkg eper

tetejére 2 cs színtelen tortazselé


A túróhoz adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, a  citromhéjat és a citromlevet, majd robotgéppel keverjük össze.

A vizet melegítsük forráspontig, majd vegyük le a tűzről, és keverjük hozzá a porzselatint. Ezután addig keverjük, még a zselatin feloldódik, és éppen csak langyos lesz.

Ezután önstük hozzá a túróhoz, majd robotgéppel keverjük alaposan össze.

A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel kemény habbá, majd apránként, keverőkanállal keverjük hozzá a túróhoz.

Az alsó tésztalapot helyezzük vissza a sütőpapírral kibélelt tepsibe, majd egyenletesen kenjük rá a túrós tölteléket.

Ezután rakjuk ki félbevágott eperszemekkel, helyezzük rá a másik tésztalapot, és tenyérrel kicsit nyomkodjuk le, majd rakjuk ki a tetejét a maradék eperrel.






A színtelen tortazselét készítsük el a tasakon lévő leírás szerint, majd öntsük le vele a sütemény tetejét.

Ezután tegyük be a hűtőbe pár órára (v. egész éjszakára) hogy a túrós töltelék és a tortazselé kellően megdermedjen, és az ízek jól összeérjenek.

Tálalás előtt vegyük ki a hűtőből a süteményt, majd ízlés szerint szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése