Az ezer arcú spárgát most csak egyszerűen pár perc alatt roppanósra főztem, majd vajon megfuttatva szezámmaggal, chilivel, és citrommal ízesítve tálaltam. Mivel nem akartam hogy a spárga fűszeres ízét pl. egy szelet sült hús elnyomja, viszont azért csak úgy magában sem szerettem volna tálalni, így buggyantott tojást készítettem hozzá. A tojást én lágyabbra hagytam, de ez már ízlés dolga, mert kicsit tovább főzve a sárgája már nem is lesz ennyire folyós. Végül a spárga és a tojás remekül illettek egymáshoz, így spárgakedvelőknek csakis ajánlani tudom ezt az egyszerű, ám finom fogást.
Szezámmagos-chilis spárga hozzávalói:
1 cs zöld spárga
5 dkg vaj
1 citrom leve és reszelt héja
1 chli paprika (v. 1 tk szárított)
2-3 tk szezámmag
só
őrölt színes bors
A spárgát egyesével hajlítsuk meg, és törjük le a fás részét, majd enyhén sós vízben főzzük 4-5 percig.
Ezután tegyük jéghideg vízbe, hagyjuk kihűlni, majd szedjük papírtörlőre hogy leszáradjon.
A vajat hevítsük fel, és futtassuk meg rajta a vékonyra karikázott chilit, majd adjuk hozzá az előfőzött spárgát. Ízlés szerint sózzuk, reszeljük rá a citromhéjat, facsarjuk rá a citromlevet, szórjuk meg a szezámmaggal, és óvatosan forgassuk, rázogassuk össze.
Tálalásig tartsuk melegen.
Buggyantott tojás hozzávalói:
4 db tojás
1 l víz
2 tk ecet
A tojásokat egyesével készítsük el.
Forraljuk fel a vizet, majd adjuk hozzá az ecetet.
Egy tálba üssünk bele egy tojást.
A forrásban lévő vizet keverjük meg egy kanállal, hogy örvény
keletkezzen a közepén, majd vegyük kisebbre a lángot.
Ezután öntsük bele
a tojást úgy, hogy a tál szinte beleérjen a vízbe, majd gyöngyözve
főzzük 2-3 percig, hogy a sárgája még lágy maradjon. (ha nem szeretnénk hogy ennyire folyós legyen a sárgája akkor legalább 5 percig főzzük)
Végül szűrőkanállal emeljük ki a vízből, csepegtessük le, és tálalásig tartsuk melegen.(külön-külön minden tojással így járjunk el)
Tálalás előtt helyezzük tányérra a spárgát, majd óvatosan tegyük rá a tojást. Ízlés szerint őröljünk rá frissen színes borsot, majd úgy kínáljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése