2016. május 20., péntek

Eperkrémleves fehér csokis-mogyorós piskótával.





Napsütéses, nyárias hétvége előtt állunk, így készítsünk pl. egy könnyű eperkrémlevest melyet ízlés szerint csokoládés-mogyorós piskótával tálalhatunk. Persze a krémleves már magában is nagyon finom, főként ha édes, magyar eperből készül, de azért a piskótát kár lenne elhagyni. A tészta pár perc alatt megsül, mogyoró helyett pedig akár mandulát, vagy éppen diót is szórhatunk az olvasztott csokoládéra. Sőt, már előző nap is megsüthetjük, és a levest is elkészíthetjük, így ebédidőben már csakis a tálalás lesz hátra.






 Eperkrémleves hozzávalói:

40 dkg eper
2 db alma
1/2 citrom héja
2 cm-es gyömbér (v. 1 mk őrölt)
ízlés szerint cukor v. méz
1 cs vaníliás cukor
1 mk őrölt fahéj
3 db szegfűszeg
5 dl víz
2 dl főzőtejszín


Az almát pucoljuk meg, majd távolítsuk el a magházat, és vágjuk fel kisebb kockákra. Ezután öntsük fel a vízzel, ízlés szerint adjunk hozzá mézet vagy cukrot, tegyük bele az egészben hagyott gyömbért, a vékonyan lehámozott citromhéjat, a vaníliás cukrot, a szegfűszeget, és az őrölt fahéjat.

Ezután addig főzzük, még az alma teljesen megpuhul, ekkor vegyük ki a gyömbért, a citromhéjat, és a szegfűszeget.

Az eperből tegyünk félre pár szemet a tálaláshoz a többit pedig vágjuk fel apróra, majd adjuk hozzá a puhára főtt almához. Öntsük fel a tejszínnel, majd turmixoljuk le. (v. botmixerrel pépesítsük)

Végül hagyjuk teljesen kihűlni mielőtt tálalnánk.






 Csokis-mogyorós piskóta hozzávalói:

3 db tojás (közepes)
7 dkg porcukor
3 dkg darált mogyoró
5 dkg liszt
csipet só


A tojásokat válasszuk ketté, majd a fehérjét egy csipet sóval, kezdjük el habbá verni. 

Amikor már kezd kifehéredni, állandó keverés mellett, kanalazzuk hozzá a porcukrot, és 1-2 perc múlva a tojások sárgáját is, majd addig keverjük még szépen kifehéredik a massza. Ezután szitáljuk hozzá a lisztet, adjuk hozzá a darált mogyorót, majd fakanállal óvatosan forgassuk össze.

Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd egyenletes vékonyan kenjük rá a masszát. (én egy 35x33 cm-es tepsin sütöttem)

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 8-10 perc alatt süssük készre. (én légkeverésnél 150 fokon, 8 percig sütöttem)

A sütőből kivéve a tésztát fordítsuk rá egy enyhén lisztezett sütőpapírra, majd a felső papírt óvatosan húzzuk le róla. Ezután az alsó sütőpapírral együtt tekerjük fel úgy mint a bejglit, majd feltekerve hagyjuk teljesen kihűlni. (többször tekerjük ki-be még melegen)



Töltelék hozzávalói:

20 dkg fehér csokoládé (nálam Milka)
10 dkg darált mogyoró



A csokoládét gőzfürdő fölött, kevergetve olvasszuk fel.

A tésztát tekerjük ki, majd kenjük meg az olvasztott csokoládéval. Ezután szórjuk meg a darált mogyoróval, majd szorosan tekerjük fel.

Ezután hagyjuk állni, hogy a csokoládé teljesen megdermedjen, és szépen tudjuk majd felszeletelni.






Tálalás előtt a piskótát vékonyan szeleteljük fel, a levest szedjük a tányérba, és rakjunk bele a maradék feldarabolt eperből, majd együtt kínáljuk.


2 megjegyzés:

  1. Szúoer finom megcsinálom köszőnöm😘

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Ibolya, nagyon köszönöm hogy megcsinálod. Külön-külön is finom, de együtt a legfinomabb. :)

      Törlés