Szeretem az ilyen pikk-pakk elkészíthető süteményeket így, ha váratlan vendég érkezik, vagy éppen nincs kedvem nagyobb sütkérezéshez, csak előkapom a leveles tésztát és megtöltöm mint pl. most csokoládéval és eperrel. Egy bő fél óra múlva pedig már ott illatozik a tányéron a frissen kisült, ropogós tészta, a belsejében megbújó, lávaként folyó csokoládéval, és eperrel. Persze azért tálalás előtt érdemes ízlés szerint porcukorral megszórni, de én most a fényképezéssel járó kapkodásban teljesen megfeledkeztem róla. :) (persze azért utána én is megszórtam, és már porcukrozva tálaltam)
Hozzávalók 6 db-hoz:
1 cs leveles tészta
6 dkg csokoládé (nálam 70%-os)
0,5 dl habtejszín
15-20 dkg eper
1 cs vaníliás cukor
1 kicsi tojás a lekenéshez
Az epret alaposan mossuk meg, majd csepegtessük le. Ezután tegyük papírtörlőre, töröljük szárazra, majd vágjuk félbe.
A tejszínt melegítsük meg, majd vegyük le a tűzről, és tördeljük bele a csokoládét. Ezután addig keverjük, még a csokoládé teljesen felolvad, és lehűl.
A leveles tésztát vágjuk fel hat egyforma darabra, és az egyik felét vágjuk be több helyen, majd a szélét kenjük körbe a felvert tojással.
Ezután kenjük meg a csokoládéval, rakjuk ki a félbevágott eperrel, szórjuk meg a vaníliás cukorral, majd hajtsuk rá a bevágott tésztát és az ujjunkkal kicsit nyomkodjuk le.
Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd egymástól kicsit távolabb helyezzük rá a megtöltött tésztát.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 25-30 perc alatt süssük szép pirosra, ropogósra. (én légkeverésnél 160 fokon, 25 percig sütöttem)
A sütőből kivéve helyezzük rácsra, és hűtsük langyosra.
Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, (én ezt most lefelejtettem) majd langyosan kínáljuk. A ropogósra sült tészta a krémes, folyós csokoládéval, és az eperrel egyszerűen abbahagyhatatlan....
Profi!
VálaszTörlés