2016. május 5., csütörtök

Zabpehelypuding epervelővel.





Ebéd utáni desszertnek egy nagyon finom pudingot főztem, és most nem a megszokott módon pudingporból, hanem zabpehelyből. A zabpelyhet először megőröltem, majd tejjel, cukorral, és citromhéjjal ízesítve sűrűre főztem. Az elkészült pudingot magában is fogyaszthatjuk, de ízlés szerinti gyümölccsel még finomabbá tehetjük. Én az epret választottam, melyet pár perc alatt felfőztem, majd a pudingra kanalaztam. Az egész desszert készítés nem tartott fél óránál tovább, és már csak arra kellett várakozni, hogy a hűtőben kellően megdermedjen, és az ízek összeérjenek.






Hozzávalók 4 pohárhoz:

20 dkg zabpehely
5 dl tej
15 dkg kristálycukor (v. édesítőszer)
2 cs vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja


A zabpelyhet őröljük meg, hogy lisztes állagú legyen. (aprítóval, vagy kávé darálóval)

Ezután adjuk hozzá a kristálycukrot, (v. édesítőszert) a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat, és apránként a hideg tejet, majd keverjük csomómentesre.

Ezután állandó kevergetés mellett, pár perc alatt főzzük sűrűre, majd kevergetve hűtsük langyosra.

A langyosra hűlt pudingot osszuk el a poharakba, majd tegyük be a hűtőbe, és hagyjuk teljesen kihűlni.





Epervelő hozzávalói:

40 dkg eper
4 ek barnacukor
2 cs vaníliás cukor
1 mk őrölt fahéj
reszelt narancshéj (el is maradhat)
1 dl víz 
2 púpozott tk étkezési keményítő + egy pici víz


Az epret alaposan mossuk meg, majd vágjuk félbe. Ezután tegyük bele egy serpenyőbe, adjuk hozzá a cukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt narancshéjat, az őrölt fahéjat, és a vizet, majd főzzük pár percig.

Az étkezési keményítőt keverjük simára egy pici vízzel, majd csorgassuk az eperhez. Ezután óvatosan keverjük össze, és főzzük 1-2 percig, hogy kellően besűrűsödjön, majd hűtsük ki hogy éppen csak langyos legyen.

Vegyük ki a hűtőből a pudingot, majd kanalazzuk rá az epervelőt. Ezután tegyük vissza a hűtőbe, és hűtsük ki teljesen. 






Közvetlenül tálalás előtt vegyük ki a hűtőből, majd kínáljuk. A zabpehelyből igazán finom pudingot főzhetünk, és az eperrel nagyon jól összeillenek.

8 megjegyzés:

  1. Hű, de szuper recept és a fotó is csodás! Le is mentettem :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon köszönöm! Szerintem Nálad is sikere lesz, ha elkészíted. Mi imádtuk, a férjemnek nagyon ízlett. :)

      Törlés
  2. Nagyon jó ötlet! A zabpehely felhasznalasi modja végtelen, mostanság nagyobb eloterbe került, mert egeszseges. A puding is nyert egy új, egeszseges formát igy. Mindenképp ki fogom próbálni!!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm kedves Jasmin, és nagyon örülök hogy Te is kifogod próbálni. Nekünk nagyon ízlett, így még sokszor elkészítem majd. Eper helyett pl. meggyel, barackkal.....

      Törlés
  3. Végre eljutottam a nyál csorgatástól az elkészítésig! Még ki sem hűlt, de már kanalazzuk! Nagyon finom! ��

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Kati, nagyon örülök hogy elkészítetted, annak pedig még jobban, hogy nem csalódtál a receptben, és ízlik. :)

      Törlés
  4. Evi probaltad mar meggyel vagy Blue berryvel? Ha nem probald meg nem banod meg bisztos vagyok bene

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Márta, nagyon köszönöm az ötleteket. Meggyel már próbáltam, és nagyon finom volt, de áfonyával még nem, de kifogom próbálni.

      Törlés