2016. április 23., szombat

Narancsos sajttorta. (sütés nélküli)





Nagyon szeretem a sütés nélküli tortákat, így a hétvégére egy narancsos változatot készítettem el. A kekszes tortaalapra egy főzött, nagyon krémes-habos, és narancsdarabokkal megpakolt krém került. Az elkészült tortát pár órára mindenképpen be kell tenni a hűtőbe, hogy a krém teljesen megdermedjen, így akár már előző nap elkészíthetjük. Én így is tettem, és teszek mindig a sütés nélküli tortákkal, így a krémnek van ideje megdermedni, és az ízek is kellően összeérnek. Naranccsal is nagyon finom a torta, de mivel már megjelent az üzletek polcain az eper, így ízlés szerint azzal is elkészíthetjük. A hétvégi ebéd után pedig nem is kell ennél finomabb, és egyszerűbben elkészíthető desszert, melyet biztosan szeretni fog a család apraja és nagyja egyaránt.






 Hozzávalók 24 cm-es tortaformához:

30 dkg Győri Édes keksz
15 dkg vaj
1-2 ek tej (hideg)


A kekszet daráljuk le, majd adjuk hozzá a felolvasztott vajat, és kanállal keverjük alaposan össze. Keverés közben, ha túl száraz lenne, akkor adjunk hozzá 1-2 ek hideg tejet.

A tortaformát béleljük ki sütőpapírral, majd öntsük bele egyenletesen a vajas-kekszet. Ezután tenyérrel jól nyomkodjuk le, majd tegyük be a hűtőbe hogy lehűljön, és megdermedjen.

Amikor már teljesen lehűlt, vegyük ki a formából, és óvatosan húzzuk le a sütőpapírt, majd a papírral együtt helyezzük vissza a formába.






Hozzávalók a narancsos-sajtkrémhez:

25 dkg mascarpone
15 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
2 ek frissen facsart narancslé
1 narancs reszelt héja
2 cs vaníliás pudingpor (főzős)
5 dl tej
10 g porzselatin
1 dl víz
4 dl Hulala (v. habtejszín)
2 narancs felkockázva






A mascarponét keverjük simára a porcukorral, a vaníliás cukorral, a frissen facsart narancslével, és a reszelt narancshéjjal.

A pudingport keverjük simára egy kevés tejjel, majd adjuk hozzá a maradék tejet, és állandó kevergetés mellett főzzük sűrűre. Ezután kevergetve hűtsük ki egészen. (ha kevergetve hűtsük ki, akkor szép sima lesz a krém)

Amikor a puding teljesen kihűlt, állandó keverés mellett, apránként adagoljuk hozzá az előzőleg simára kevert mascarponekrémhez.

A vizet forraljuk fel, majd vegyük le a tűzről és keverjük hozzá a porzselatint. Addig keverjük, még a zselatin teljesen feloldódik, és lehűl.

Ezután a zselatint öntsük hozzá a krémhez, majd szintén keverjük simára.

A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel kemény habbá, majd fakanállal apránként, óvatosan hogy a hab ne törjön, keverjük hozzá a krémhez. Keverés közben adjuk hozzá a felkockázott narancsot is.





Vegyük ki a tortaformát a hűtőből, majd egyenletesen kanalazzuk rá a kekszes alapra a narancsos-mascarponekrémet.

Ezután tegyük be a hűtőbe legalább 2-3 órára (v. egész éjszakára) hogy a krém teljesen megdermedjen, és az ízek jól összeérjenek.

Tálalás előtt vegyük ki a tortát a hűtőből, helyezzük tálcára, szórjuk meg tortadarával, majd ízlés szerint felszeletelve kínáljuk.



8 megjegyzés:

  1. Gyönyörű a tortád - mint mindig!!
    Valami miatt eddig nem csináltam sütés nélküli keksz-alapos tortákat, de ezt most szívesen kipróbálnám. Azt jól értem, hogy amikor a keksz-alap megdermedt lehúzzuk róla a sütőpapírt, de papírral együtt tesszük vissza a formába?
    Előre is köszi a választ!
    Sylvia

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon köszönöm Sylvia!
      Én sokszor csinálom, főleg nyáron kekszes alappal a tortákat, mert így nem kell a nagy melegbe bekapcsolni a sütőt. A férjem meg jobban is szereti, mint pl. piskótás alappal. :)

      Igen, jól érted!!! Először lehúzom róla a sütőpapírt, mert így szeletelés után könnyen letudom emelni, mivel nincs ráragadva a papír. Viszont a papírral együtt teszem vissza a formába,mert így meg könnyebb átemelni a tálcára. :)

      Amikor visszateszem a formába, akkor vágok még olyan magas csíkot a sütőpapírból mint a tortaforma magassága, és körbe is kibélelem, így nem ragad a formához a krém, és miután rátettem a tálcára, óvatosan lehúzom róla.

      Üdv. Gizi

      Törlés
  2. Este pastel de naranja debe ser una verdadera delicia,la dedicación con la que lo preparas es increíble,muy lindo,abrazos y abrazos.

    VálaszTörlés
  3. De jó, hogy megkérdeztem! Igy még több trükköt tudtam meg - most már muszáj leszek kipróbálni :) Köszi szépen, majd mesélek, hogy hogy sikerült!
    Szia
    Sylvia

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kérdez csak nyugodtan, sőt ha e-mailt írsz, akkor ott még részletesebben tudok írni, egy-egy fortélyról. :)
      Izgatottan várom a véleményedet, de biztosan szuper jól sikerül majd a tortád.

      Üdv. Gizi

      Törlés
  4. Üdv Gizike!
    Milyen zselatin kell hozzá,és mennyi?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én mindig Lucullus Étkezési zselatint használok (Szilas termék) és nagyon elégedett vagyok vele. Ehhez a tortához 10 gramm kell, de ez a receptben is szerepel. (Mivel 1 csomag 20 gramm, így ha nincs hozzá pontos mérleg, akkor én teáskanállal szoktam két egyenlő részre osztani a csomag tartalmát.)
      További szép napot!
      Üdv. Gizi

      Törlés