2015. május 14., csütörtök

Francia zsúrkenyér.




Igen ritkán sütök kenyeret, így ez most megint azon ritka pillanatok egyike volt. Még tavaly év vége felé  Hajni a Mókuslekvár.hu oldalon osztotta meg velünk ennek a zsúrkenyérnek a receptjét, melyet akkor rögtön el is mentettem. (fázisfotókkal illusztrált recept Hajninál megtekinthető) Most elérkezettnek láttam az időt, hogy végre megsüssem, ezt a még számomra is egyszerű zsúrkenyeret. A kenyér bélezete nagyon finom, és mivel nálunk két nap alatt fogyott el, még akkor is finom puha volt. Szépen lehet szeletelni, és egyáltalán nem morzsálódik, így pl. szendvics készítésére nagyon is alkalmas.







 Hozzávalók:

50 dkg búzaliszt (BL55-ös)
2 ek kukoricaliszt
3 dkg élesztő (friss)
1 tk cukor
2 tk só
2 ek olaj
3 dl langyos víz







A langyos vízbe morzsoljuk bele az élesztőt, és keverjük alaposan össze.

A keverőtálba szitáljuk bele a kétféle lisztet, majd keverjük hozzá a cukrot, és a sót.

Ezután adjuk hozzá a langyos vízben elkevert élesztőt, és az olajat, majd robotgéppel (v. a kenyérsütőgépben) pár perc alatt dagasszuk meg a tésztát. (természetesen kézzel is megdagaszthatjuk)

Ezután tegyük át egy kilisztezett kelesztőtálba, majd bő egy óra alatt kelesszük meg a tésztát.

Ezután borítsuk ki enyhén lisztezett felületre, majd tenyérrel lapogassuk kicsit vastagabb, és kb. 40 cm hosszúra a megkelt tésztát.

Ezután a két oldalát hajtsuk be, majd tekerjük fel. (mint a bejglit úgy tekerjük fel)

Egy gáztepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd keresztben helyezzük rá a hosszúkás kenyeret. Ezután takarjuk le konyharuhával, majd 30 perc alatt kelesszük újra.

Ezután éles késsel több helyen vágjuk be a kenyér tetejét, majd vízzel spricceljük le a kenyeret is, és a sütőpapírt is.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd 220 fokon süssük kb. 30 perc alatt szép aranybarnára. (én légkeverésnél 160 fokon, 30 percig sütöttem)

A sütőből kivéve helyezzük rácsra, majd gyengén spricceljük le vízzel, és hagyjuk teljesen kihűlni.







A kenyér bélezete puha, és nagyon finom. Szép egyforma szeleteket tudunk belőle vágni, így kiválóan alkalmas szendvics készítésére. Mivel mi nagyon kevés kenyeret eszünk, így még két nap múlva (amikor elfogyott) is finom puha volt.


4 megjegyzés:

  1. Válaszok
    1. Kedves Marti, köszönöm! Az érdem részben Hajnié, mert egy remek receptet osztott meg velünk.

      Törlés
    2. Mindenképp csodálatos. Kedvet kaptam én is a sütéshez, mert már rég nem sütöttem kenyérfélét.

      Törlés
    3. Még egyszer köszönöm!!! Én nagyon ritkán sütök kenyeret, és megpróbálok mindig egyszerű, ám finom receptet választani. Belinkel ide az eddig sütött kenyérrecepteket, ha van kedved nézzed meg, hátha találsz kedvedre valót.

      http://gizi-receptjei.blogspot.hu/search/label/keny%C3%A9r

      Törlés