2013. október 10., csütörtök

Sütőtökkrémleves ropogós baconnel.



Nagyon szeretem a sütőtököt pl. mézzel megcsorgatva és megsütve, esetleg levesbe, süteménybe, vagy éppen egy finom pohárkrémbe belerejtve. (sütőtökös receptek itt megtalálhatóak) Így aztán ma egy igazi őszi, melengető sütőtök krémlevest főztem. Először is megsütöttem egy szép nagy sütőtököt, és miközben sült, eldöntöttem hogy egy finom levest is készítek belőle. A fűszeres, édeskés levest ropogósra sült baconnel tálaltam. Az édes és sós ízek nagyon jól illettek egymáshoz, így igazán jó döntés volt ebben a nyirkos időben ez a finom krémleves.






Hozzávalók:

30 dkg sült tökpüré
1 db vöröshagyma
3 dkg vaj
1 mk őrölt rozmaring (v. egy ágacska)
őrölt színes bors
őrölt fahéj
méz
2 dl főzőtejszín
5 dl húsleves
10 dkg szeletelt bacon



Egy kisebb sütőtököt daraboljunk fel, majd tegyük sütőpapírral bélelt tepsire. Ezután kenjük meg mézzel, és szórjuk meg őrölt fahéjjal. Előmelegített sütőben kb. 45 perc alatt süssük készre.


A vöröshagymát vágjuk fel apróra, majd a vajon kezdjük el párolni. Addig pároljuk még szép zsemleszínű lesz. Ekkor adjuk hozzá az előzőleg megsütött tököt, majd öntsük fel a húslevessel. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és adjuk hozzá a rozmaringot. Forraljuk ki, majd a hőfokot mérsékelve főzzük kb. 10 percig. 

Ezután botmixerrel pépesítsük, majd egy szitán passzírozzuk át, hogy a leves krémesebb legyen. Tegyük vissza a tűzre, majd állandó keverés mellett csorgassuk bele a tejszínt. Újra forraljuk fel, majd vegyük le a tűzről, mert főzni már nem kell.

Közben vágjuk fel kb. egy centis csíkokra a bacont, majd egy serpenyőben süssük szép pirosra, ropogósra.

Tálaláskor a levest merjük tányérokba, majd szórjuk meg a ropogósra sült baconnel és úgy kínáljuk.

2 megjegyzés:

  1. Mi is nagyon szeretjük...pici chillit szoktam még bele tenni :)

    VálaszTörlés
  2. Én is nagyon kedvelem...Szerintem idén minden héten főzök majd...

    VálaszTörlés