2013. szeptember 3., kedd

Citromos fügelekvár.



 Sajnos a nyaralásnak vége, és mivel mással is térhetnék vissza a jól megszokott hétköznapokba, mint lekvárfőzéssel. Nem is akármilyen lekvárt főztem, hanem fügelekvárt. Dalmáciai nap érlelte, mézédes fügével ajándékozott meg a barátnőm. Mivel  elég nagy mennyiségről van szó, így aztán nem győznénk rá, és tárolni sem lehet sokáig még a hűtőszekrényben sem. Így aztán citrommal és fűszerekkel megbolondítva főztem néhány üveg citromos fügelekvárt. Ma még az időjárás is a lekvár főzésnek kedvezett, mert kevergetés közben bizony jólesett a tűzhely melege.





Hozzávalók:


2,5 kg füge (jó érett)
1 kg kristálycukor
2 cs vaníliás cukor
2 db citrom leve és reszelt héja
2 tk gyömbér (őrölt)
1 tk őrölt fahéj






A fügét daraboljuk fel, majd adjuk hozzá a kristálycukrot, a vaníliás cukrot, a citrom levét és reszelt héját, a gyömbért és az őrölt fahajat. Ezután keverjük alaposan össze, és hagyjuk legalább egy órát állni. (közben többször keverjük át, hogy a cukor mindenhol átjárja)

Tegyük fel főni, majd kisebb lángon, állandó kevergetés mellett kb. egy óra alatt főzzük lekvár sűrűségűre. (közben ízlés szerint botmixerrel pépesíthetjük)

Amikor kellően besűrűsödött, merjük bele az előzőleg kimosott, és sterilizált üvegekbe. (az üvegek tetejét lezárhatjuk csavaros tetővel, vagy celofán papírral) Ezután tegyük száraz dunsztba és úgy hagyjuk teljesen kihűlni.

Az elkészült lekvárt felhasználhatjuk süteményekhez, palacsintába, de úgy magában elkanalazgatva is nagyon finom.

5 megjegyzés:

  1. Gizike, én nagyon szeretem a friss fügét, és olaszországban rengeteget szoktunk le venni a füge fárol, de itt Floridában borzasztó drága, ugy hogy még süteményre is sajnálom ki adni érte a sok pénzt, de viszont száraz füge az van egész évben, és olcsóbb.
    Nagyon guszta és finom lett a füge lekvárod, fel is tüztem a pinterest táblára, van egy hungarian táblám rajta, és oda tüztem fel!
    Remélem jól vagy, nem hallottam felőled már régen. Vigyázz magadra.
    Puszillak

    VálaszTörlés
  2. Se ve muy rico y con buena textura,saludos y abrazoOOOOOOOOOOs

    VálaszTörlés
  3. A szomszédtól kaptunk egy kevés fügét és aggódtam, hogy már nem olyan finom - mégiscsak október vége van! - de kipróbáltam és NAGYON finom lett ! Köszi szépen a receptet !

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Sylvia! Nagyon örülök hogy Neked is ízlik a fügelekvár. Én is főztem pár üveggel idén is.

      Törlés