2013. szeptember 9., hétfő

Őszibarackos-málnás morzsasüti.



A  hétvégi szikrázó napsütéses napok után, ma reggelre esővel, és eléggé hűvös idővel beköszöntött az ősz. Sajnos lassan hozzá kell szoknunk ehhez az időjáráshoz. Az ilyen nyirkos hidegnek talán egyetlen jó oldala van, hogy beüzemelhetjük a sütőt, és kedvünkre sütkérezhetünk. Én így is tettem, és a tegnap leszedett málnából, és néhány szem őszibarackból, morzsás finomságot sütöttem. Sütés közben igencsak jólesett a sütő melege, miközben az egész konyhát belengte a gyümölcsös-fahéjas illat. A még meleg morzsasütikhez nagyon jól illik egy-egy gombóc vanília fagylalt, de a hűvös, esős időnek köszönhetően ettől most én inkább eltekintettem.  Langyosra hűlve kanalazgattuk miközben kint esett a szűnni nem akaró eső.






Hozzávalók 25 x 10 cm-es formához:

10 dkg liszt
5 dkg darált dió
10 dkg barna cukor
1 cs vaníliás cukor
10 dkg vaj
csipet só
1 citrom leve
őrölt fahéj (ízlés szerint)
10 dkg málna
5-6 db őszibarack






A formát alaposan vajazzuk ki.
Az őszibarackot ízlés szerint szeleteljük fel, majd csepegtessük meg a citrom levével, nehogy megbarnuljon. A málnát folyó víz alatt mossuk meg, majd alaposan csepegtessük le.

Ezután a kivajazott formába tegyük bele a felszeletelt őszibarackot, majd szórjuk rá a lecsepegtetett málnát.

Egy tálba tegyük bele a lisztet, a barna cukor felét, a csipet sót, a darált diót, ízlés szerint őrölt fahajat, és a hideg vajat. Ezután gyors mozdulatokkal az ujjbegyünkkel morzsoljuk össze a hozzávalókat.

A formában lévő gyümölcs tetejét szórjuk meg a maradék barna cukorral és a vaníliás cukorral, majd szórjuk rá a lisztes-diós-vajas morzsát.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük addig, még a tetején a morzsa szép aranybarna színt kap. (én légkeverésnél 150 fokon, 30 percig sütöttem)

A sütőből kivéve hagyjuk langyosra hűlni, majd ízlés szerint szórjuk meg porcukorral és úgy kínáljuk. Ízlés szerint vanília fagylaltot is kínálhatunk hozzá, de ma a hűvös időre való tekintettel én ettől eltekintettem.

1 megjegyzés: