Rövid időre szabadságoltam magam, így aztán a tengerparti láblógatás, és pihenés mellett kicsit háttérbe szorult a blog. Már a múlt hétvégi receptajánlóban is csak egy gyors receptre futotta, most pedig bevallom teljesen el is feledkeztem róla. (igaz főzni már jó ideje nem főztem) Most ezzel a finom áfonyás tortával szeretném pótolni a hiányosságaimat, igaz ez is még az elutazás előtt készült. A jól bevált pitetészta receptemet vettem megint elő és sütöttem meg, majd citromos mascarponekrémmel töltöttem meg. Végül pedig rákanalaztam a barna cukorral, és vaníliás cukorral összekevert, majd a mikróban néhány perc alatt összemelegített áfonyát. A végeredmény pedig egy abbahagyhatatlan, és megunhatatlan omlós tésztájú, nagyon finom krémes torta a mennyei áfonyával.
Tészta hozzávalói:
20 dkg liszt (Nagyi titka Süteményliszt)
15 dkg vaj (v. 10 dkg sertészsír)
5 dkg porcukor
1 db tojás
1/2 cs sütőpor
csipet só
1-2 ek hideg víz
A lisztet keverjük össze a sütőporral, egy csipet sóval, majd adjuk
hozzá a vajat, (v. sertészsírt) és morzsoljuk össze. Amikor már kellően
morzsalékos, keverjük hozzá a porcukrot, majd adjuk hozzá a tojást,
egy evőkanál vizet, és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze.
Ezután nyújtsuk ki a tésztát, majd béleljük ki vele a piteformát. Tegyük be a hűtőbe 15 perce, hogy kellően lehűljön.
Ezután vegyük ki a tésztát a hűtőből, majd tegyünk rá egy nehezékkel (pl. rizzsel, babbal..) megtöltött sütőpapírt.
Helyezzük be a sütőbe és közepes hőmérsékleten süssük 20 percig. Ezután vegyük ki és távolítsuk el a sütőpapírt a nehezékkel együtt.
Az elősütött tésztát ezután tegyük vissza a sütőben, és 10-15 perc alatt süssük készre.
A sütőből kivéve a formában hagyjuk teljesen kihűlni mielőtt megtöltenénk.
Töltelék hozzávalói:
25 dkg mascarpone
2 cs vaníliás cukor
porcukor ízlés szerint
1 citrom leve és reszelt héja
2 dl Hulala (v. habtejszín)
25 dkg áfonya
2 ek barna cukor
1 cs vaníliás cukor
Az áfonyát keverjük össze a barna cukorral és a vaníliás cukorral, majd tegyük be a mikróba és a legmagasabb fokozaton 2-3 perc alatt melegítsük össze.(én közben óvatosan átkevertem, hogy az áfonya ne törjön össze) Ezután hűtsük ki teljesen.
A mascarponét keverjük simára a porcukorral, a vaníliás cukorral, a citrom levével és reszelt héjával.
A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel közepesen kemény habbá, majd apránként, óvatosan keverjük össze a mascarponekrémmel.
A teljesen kihűlt tésztát helyezzük egy tortatálra, majd kanalazzuk bele a mascarponés-habos krémet.
Ezután kanalazzuk rá a lecsepegtetett áfonyát.
Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.
Annyira jól néz ki, hogy mindjárt beleharapok.
VálaszTörlésGyönyörű színe van, nagyon szép lett :)
VálaszTörlésCsodálatosan néz ki! A piskótatésztádat jó ideje rendszeresen használom, az hiszem a pitetésztát is megöröklöm :)
VálaszTörlésÍnycsiklandozó és gyönyörű! Igazán szép belépő a tengerparti láblógatás után. Csak azért nem irigykedem, mert én is épp ezt csináltam a múlt héten...;-)
VálaszTörlésNagyon fantasztikus a te pite tésztáid, és pláne az áfonyás. Gyönyörü a kinézete, és az ize...hát, az mennyei finom a mascarpone, és tejszinhabbal! Puszillak
VálaszTörlésEz tényleg abbahagyhatatlan volt!
VálaszTörléspuszi :)