2013. szeptember 1., vasárnap

Áfonyás pitetorta.




Rövid időre szabadságoltam magam, így aztán a tengerparti láblógatás, és pihenés mellett kicsit háttérbe szorult a blog. Már a múlt hétvégi receptajánlóban is csak egy gyors receptre futotta, most pedig bevallom teljesen el is feledkeztem róla. (igaz főzni már jó ideje nem főztem) Most ezzel a finom áfonyás tortával szeretném pótolni a hiányosságaimat, igaz ez is még az elutazás előtt készült. A jól bevált pitetészta receptemet vettem megint elő és sütöttem meg, majd citromos mascarponekrémmel töltöttem meg. Végül pedig rákanalaztam a barna cukorral, és vaníliás cukorral összekevert, majd a mikróban néhány perc alatt összemelegített áfonyát. A végeredmény pedig egy abbahagyhatatlan, és megunhatatlan omlós tésztájú, nagyon finom krémes torta a mennyei áfonyával.






 Tészta hozzávalói:

20 dkg liszt (Nagyi titka Süteményliszt)
15 dkg vaj (v. 10 dkg sertészsír)
5 dkg porcukor
1 db tojás
1/2 cs sütőpor
csipet só
1-2 ek hideg víz


A lisztet keverjük össze a sütőporral, egy csipet sóval, majd adjuk hozzá a vajat, (v. sertészsírt) és morzsoljuk össze. Amikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá a porcukrot, majd adjuk hozzá a tojást,  egy evőkanál vizet, és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze.
Ezután nyújtsuk ki a tésztát, majd béleljük ki vele a piteformát. Tegyük be a hűtőbe 15 perce, hogy kellően lehűljön.

Ezután vegyük ki a tésztát a hűtőből, majd tegyünk rá egy nehezékkel (pl. rizzsel, babbal..) megtöltött sütőpapírt. 

Helyezzük be a sütőbe és közepes hőmérsékleten süssük 20 percig. Ezután vegyük ki és távolítsuk el a sütőpapírt a nehezékkel együtt. 
Az elősütött tésztát ezután tegyük vissza a sütőben, és 10-15 perc alatt süssük készre.

A sütőből kivéve a formában hagyjuk teljesen kihűlni mielőtt megtöltenénk.






Töltelék hozzávalói:


25 dkg mascarpone
2 cs vaníliás cukor
porcukor ízlés szerint
1 citrom leve és reszelt héja
2 dl Hulala (v. habtejszín)

25 dkg  áfonya
2 ek barna cukor
1 cs vaníliás cukor


Az áfonyát keverjük össze a barna cukorral és a vaníliás cukorral, majd tegyük be a mikróba és a legmagasabb fokozaton 2-3 perc alatt melegítsük össze.(én közben óvatosan átkevertem, hogy az áfonya ne törjön össze) Ezután hűtsük ki teljesen.

A mascarponét keverjük simára a porcukorral, a vaníliás cukorral, a citrom levével és reszelt héjával.

A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel közepesen kemény habbá, majd apránként, óvatosan keverjük össze a mascarponekrémmel.





A teljesen kihűlt tésztát helyezzük egy tortatálra, majd kanalazzuk bele a mascarponés-habos krémet.
Ezután kanalazzuk rá a lecsepegtetett áfonyát.

Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.

6 megjegyzés:

  1. Annyira jól néz ki, hogy mindjárt beleharapok.

    VálaszTörlés
  2. Gyönyörű színe van, nagyon szép lett :)

    VálaszTörlés
  3. Csodálatosan néz ki! A piskótatésztádat jó ideje rendszeresen használom, az hiszem a pitetésztát is megöröklöm :)

    VálaszTörlés
  4. Ínycsiklandozó és gyönyörű! Igazán szép belépő a tengerparti láblógatás után. Csak azért nem irigykedem, mert én is épp ezt csináltam a múlt héten...;-)

    VálaszTörlés
  5. Nagyon fantasztikus a te pite tésztáid, és pláne az áfonyás. Gyönyörü a kinézete, és az ize...hát, az mennyei finom a mascarpone, és tejszinhabbal! Puszillak

    VálaszTörlés
  6. Ez tényleg abbahagyhatatlan volt!
    puszi :)

    VálaszTörlés