Ameddig a nyáron készült gyümölcsleveseket jól lehűtve szeretjük, addig az őszi gyümölcsleveseket inkább langyosra hűtve kanalazzuk el szívesen. Kihasználva hogy éppen most érik a körte, így szinte minden nap készítek valami körtés finomságot. Most pl. a körtelevesre esett a választásom. A jó érett körtéket mézzel ízesítettem, majd fűszerekkel puhára főztem. Ezután botmixerrel pépesítettem, végül tejszínnel simára kevert pudingporral besűrítettem, melytől krémesen selymes lett a leves. Tálalás előtt langyosra hűtöttem, majd pörkölt mogyoróval megszórva kínáltam. Az egész művelet nem tartott fél óránál tovább, így akár egy hirtelen ötlettől vezérelve is hozzáláthatunk elkészíteni ezt a finom krémlevest.
Hozzávalók:
4 db körte
3-4 ek méz
2 cs vaníliás cukor
1/2 cs vaníliás pudingpor(főzős)
1 citrom leve és reszelt héja
1 mk gyömbér
1 tk fahéj
3-4 db szegfűszeg
1,5-2 dl tejszín
víz
A körtéket hámozzuk meg, majd a magházat távolítsuk el. Ezután ízlés szerint daraboljuk fel, majd csepegtessek meg a citromlével. (én kisebb kockákra vágtam fel)
A mézet kezdjük el megkaramellizálni, majd adjuk hozzá a feldarabolt körte felét. Keverjük össze, majd öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje. Ezután ízlés szerint fűszerezzük, reszeljük hozzá a citrom héjat, és adjuk hozzá a vaníliás cukrot is.
Főzzük 10-15 percig, majd vegyük le a tűzről és botmixerrel pépesítsük. Ezután tegyük vissza a tűzre és újra forraljuk fel.
A pudingport (v. étkezési keményítőt) keverjük simára a tejszínnel, majd állandó keverés mellett csorgassuk a levesbe. Ezután tegyük bele a maradék feldarabolt körtét, és főzzük pár percig, majd zárjuk el a gázt, és lefedve hagyjuk langyosra hűlni a levest.
Tálaláskor ízlés szerint szórjuk meg pörkölt mogyoróval, vagy pörkölt mandulával és úgy kínáljuk. (én a Lidl-ben kapható pörkölt mogyoróval szórtam meg tálalás előtt)
Nagyon guszta leves, van is itthon körtém :)
VálaszTörlésKedves Gizi, szeretnem megkerdezni, hogy fozos pudingport hasznaltal e avagy milyen is kell bele? Szuperek a receptjeid! Szep oszi napokat! Udv Dublinbol :-) Andi
VálaszTörlésKedves Andi! Nagyon köszönöm, és örülök hogy tetszenek a receptek. :)
TörlésIgen, főzős puding kell bele. (oda is írom a puding mellé, köszönöm hogy szóltál)
Csodás őszt kívánok én is Neked. Üdv. Gizi
Nagyon szepen koszonom a szuper gyors valaszt :-) holnap meg is csinalom, mert van egy csomo kortem. Egyebkent hany szemelyre szolo recept ez?
VálaszTörlésSzeretnem meg azt is megkerdezni, hogy mi annak a sutes nelkuli sutinek a neve es receptje amit oldalt lattam a Sutes Nelkuli Sutik kategoriaban - ez a suti kategoria fo kepe, de a receptek kozt nem leletem.
A harmadik kerdesem pedig, hogy hogy lehet keresni az oldaladon? 'Csak' a kategoriakon belul avagy van kereso funkcio?
Koszonom valaszaidat elore is.
Minden szepet es jot! Andi
Kedves Andi, a receptek általában 2-3 főre szólnak, kivéve a süteményeket. Mi ketten vagyunk a férjemmel, így csak kisebb adagokat főzök. :)
TörlésA sütés nélküli süteménynek "Kókuszkrémes keksz szelet" a neve.
http://gizi-receptjei.blogspot.hu/2013/12/kokuszkremes-kekszszelet.html
Belinkeltem, és ha bemásolod a keresőbe, rögtön ki is adja.
Mivel nagyon sok recept van egy kategóriában, így amikor az oldal aljára érsz, jobb oldalon találod a "Régebbi bejegyzések"-et. Arra kattints rá, és előjön a következő oldal, ugyanabban a kategóriában. (több oldal is van egy kategóriában mert nagyon sok a recept)
Jobb oldalon fent megtalálod a "Receptek tematika szerint", ha arra rákattintasz kiadja az összes receptet kategorizálva.
Szintén jobb oldalon fent (az előző alatt) megtalálod a "Torták, édes és sós sütemények, desszertet" ha arra rákattintasz, akkor kategorizálva olvashatod a süteményrecepteket.
Ha a "Keresés ebben a blogban" beírod amit keresel, akkor van rá esély hogy több hasonló receptet is kiad, de ezt a Google működteti, és nem mindig működik.
Lentebb a "Címkék"-nél szintén bármelyikre rákattintasz, kiadja annak a kategóriának az összes receptjét.
Remélem tudtam segíteni, és így könnyebben eligazodsz majd a blogban.
A körtekrémleveshez jó étvágyat kívánok, és reménykedem hogy nem okozott csalódást.
Üdvözlettel: Gizi