Már nem is emlékszem az eredeti túrótorta ízére melyet még anno Bécsben ettem, mert olyan régen volt, de az biztos, hogy ez a torta nagyon finomra sikerült. Az omlós tészta, a habkönnyű túrós töltelékkel, egyszerűen abbahagyhatatlan, annyira eteti magát. Sütni már többször is sütöttem, a receptet pedig egyszer régen a Tv-paprika szakácsától Jenei Tamástól lestem el. Amikor először sütöttem, még azt hittem, hogy túl macerás lehet, és nekem biztosan nem fog sikerülni. Aztán Tamás utasításait pontosan betartva elkészült, és nagyon elégedett voltam a végeredménnyel. Kezdő háziasszonyok is bátran nekiláthatnak a sütésnek, mert a siker garantált ezzel a tortával. (már ott, ahol a túrós süteményeket szereti a család) Azonban érdemes előző nap megsütni, (így van ideje a tortaformában kihűlni) vagy sütés után legalább pár órán át a formában hagyni teljesen kihűlni, hogy szépen feltudjuk majd szeletelni.
Tészta hozzávalói 24 cm-es tortaformához:
35 dkg liszt
10 dkg porcukor
20 dkg margarin (v. 17 dkg zsír)
1 db tojás
1 cs vaníliás cukor
1/2 cs sütőpor
csipet só
reszelt citromhéj
A lisztet és a margarint tegyük be kb. 20 percre a fagyasztóba, hogy kellően lehűljenek. Ezután vegyük ki, és kezdjük el összemorzsolni. Amikor már kellően morzsalékos, keverjünk hozzá a csipet sót, a porcukrot, a vaníliás cukrot, a sütőport, és a reszelt citromhéjat. Ezután csináljunk a közepébe egy mélyedést, majd üssük bele az egész tojást, és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. (én saját sütésű házi zsírral gyúrtam össze, mert attól sokkal omlósabb lesz a tészta)
Ezután tegyük be a hűtőbe 30 percre, hogy a tészta kellően lehűljön.
Töltelék hozzávalói:
50 dkg túró
15 dkg margarin
10 dkg porcukor
7 dkg kristálycukor
4 dkg étkezési keményítő
5 db tojás
2 cs vaníliás cukor
reszelt citromhéj
A margarint keverjük krémesre a porcukorral, a vaníliás cukorral, és a reszelt citromhéjjal.
Ezután keverjük hozzá a túrót, majd egyesével a tojások sárgáját, végül pedig az étkezési keményítőt.
A tojások fehérjét a kristálycukorral verjük kemény habbá, majd apránként, óvatosan keverjük hozzá a túrós masszához.
A tortaformát béleljük ki sütőpapírral, majd helyezzük bele a kinyújtott tésztát úgy, hogy a forma oldalát is befedje.
Ezután óvatosan öntsük bele a tölteléket, és egyenletesen simítsuk el a tetejét.
Helyezzük be előmelegített sütőbe és közepes hőmérsékleten süssük 40 percig, majd alufóliával fedjük le a tortaforma tetejét, és süssük még 30 percig. (én légkeverésnél 150 fokon sütöttem, és 40 perc után fóliával lefedtem nehogy megégjen a torta teteje)
A sütőből kivett torta tetejéről vegyük le a fóliát, majd a formában hagyjuk teljesen kihűlni. (én csak másnap, tálalás előtt vettem ki a formából)
Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral a tortát, majd szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.
Jól néz ki ez a torta, biztosan nagyon fincsi :)
VálaszTörlésElkèszitettem a leìrtak alapjàn,nagyon finom ès egyszerű sütemèny.
VálaszTörlésTöbbször elfogom kèsziteni.
Köszönöm, hogy ezt a receptet választottad, és biztosan Jenei Tamás is örülne neki. Több süteményt és étel készítettem már el Tamástól, és Én is mindegyikkel elégedett volna, és nagyon finomra sikerültek.
TörlésTovábbi jó sütést-főzést kívánok!
Szintén elkészítettem ezt a tortát és mind a család, mind pedig a barátok körében osztatlan sikert aratott.
VálaszTörlésJártam évekkel ezelőtt olyan étteremben, ahol Jenei Tamás volt a séf, ott gyümölcs öntettel szolgálták fel ezt a sütit (friss vagy fagyasztott piros gyümölcs - nálam málna - egy pici vízzel és egy kis cukorral összefőzve, majd pürésítve) úgy is isteni volt.
Sajnos én még nem kóstolhattam meg Tamás főztjét, de biztosan nagyon finom lehet. Sütöttem már túrótortát (igaz évekkel ezelőtt)ahhoz csináltam eperöntetet, és nagyon jól összeillettek, de ennél a tortánál eszembe nem jutott. Köszi az ötletet, legközelebb nem marad le az öntet sem.
Törlés