2013. szeptember 17., kedd

Bazsalikomos húsgombócok paradicsomszószban.



Borongós, esős, és nagyon lehangoló napra ébredtünk. (nem szeretem az ilyen napokat) Először gondolkodtam hogy mit is főzzek, majd eszembe jutott, hogy olyan szép a bazsalikom a kertben, és már jó ideje készülök paradicsomos húsgombócot főzni. Így aztán már hozzá is láttam, és mint a húsgombócba, mint pedig a paradicsomszószba bőven került a frissen szedett, illatozó bazsalikomból. A húsgombócokat először sütőben készre sütöttem, majd az elkészült paradicsomszósszal kicsit összeforraltam. Közben a tésztát is kifőztem, és bő fél óra alatt el is készült az ebéd. Persze nem csak nagyon finom volt, hanem ezeknek a meleg, nyárt idéző színeknek köszönhetően még a kedvem is jobb lett ezen a borongós, esős napon.





Húsgombóc hozzávalói 2 személy részére:
 
30 dkg darált hús (sertés)
1 kisebb lila hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 db tojás
őrölt bors
szerecsendió
bazsalikom (lehetőleg frissen szedett)


Paradicsomszósz hozzávalói:

 5 dkg bacon
5 dl paradicsomlé
5-6 db kisebb paradicsom
1 dl zöldségalaplé 
1-2 ek barna cukor
csipet só
bazsalikom
1 ek olívaolaj

 15-20 dkg széles metélt (v. ízlés szerint rizs)




A lila hagymát és a bazsalikomot vágjuk fel nagyon apróra, majd adjuk hozzá a darált húshoz. Ezután nyomjuk bele a fokhagymát, majd ízlés szerint fűszerezzük. Keverjük össze, majd adjuk hozzá az egész tojást, és alaposan gyúrjuk össze a masszát. (ha esetleg túl lágy lenne, akkor keverjünk hozzá zsemlemorzsát, hogy jól formázható legyen)

Az összegyúrt masszából formázzunk golyókat, majd vajjal kikent, muffin formába tegyük bele. Ezután helyezzük be előmelegített sütőbe, majd 20-25 perc alatt süssük készre.
Ameddig a húsgolyók sülnek, készítsük el a szintén bazsalikomos paradicsomszószt.


Annyi jó érett paradicsomot turmixoljunk le, hogy 5 dl paradicsomlevet kapjunk. (ízlés szerint átszűrhetjük, hogy a magok ne kerüljenek bele, de én ezt nem tettem)

Ízlés szerinti mennyiségű bazsalikomot aprítsuk fel jó apróra, majd keverjük hozzá a paradicsomléhez. (én jó sokat felaprítottam)

A szeletelt bacont vágjuk fel vékony csíkokra, majd egy serpenyőbe az  olívaolajon süssük szép pirosra. Amikor már megpirult, adjuk hozzá a barna cukrot, és kevergetve karamellizáljuk 1-2 percig.
Ezután öntsük fel a bazsalikomos paradicsomlével, és a zöldségalaplével. Szórjuk meg egy csipet sóval, majd szép lassan, főzzük kb. 10 percig. Ekkor tegyük bele a félbevágott, kisebb paradicsomdarabokat, majd néha óvatosan megkeverve, főzzük még 10 percig.

A sütőből vegyük ki a közben megsült húsgombócokat, majd tegyük bele a paradicsomszószba. Óvatosan keverjük össze, majd főzzük még pár percig, hogy az ízek összefőjenek, és a szósz kellően besűrűsödjön.

A metélt tésztát enyhén sós vízben főzzük ki, majd szűrjük le. Ezután hevítsünk fel egy evőkanál olajat, majd adjuk hozzá a lecsepegtetett tésztát, és alaposan keverjük, melegítsük össze. Közben ízlés szerint sózzuk meg.

Tálaláskor szedjük tányérokra a tésztát, majd halmozzuk a tetejére a húsgombócot, és a paradicsomdarabokat. Végül locsoljuk meg a paradicsomszósszal és úgy kínáljuk.

2 megjegyzés:

  1. Nagyon megkivántam a finom husgombócodat a paradicsom szósszal. Gzönyörü szine van a szószódnak, és a szósz tartalma fantasztikus.

    Mi csak olaszos módra készitjük a gombócot, természetesnek találjuk hogy adunk bele kenyér morzsát. lg. a csészével, és parmezán sajtot meg felfágott petrezselymet is. A szerencse diót csak fehér szószban szoktuk tenni mivel hogy olyan pikáns ize van, de bizony a bacon nagyon jól jönne, amit nem is szoktunk tenni a szószba.

    A Bécsi Turós tortat szuper, és csorog a nyálam, annyira szeretnék most valami finom édes...de nem tul édes sütit enni. Még mindig a kávémnál tartok, és közel 11 óra...reggel van.
    Szép Hétvégét kinánok nektek...Puszillak

    VálaszTörlés
  2. Sherpától jóttem megnézni a receptet! Nagyon tetszik és biztos nagyon finom is lehet. A fiamnak nagy kedvencei az ilyen és ehhez hasonló ételek, így hamarosan el fogom készíteni.

    VálaszTörlés