2011. március 19., szombat

Hétvégi receptajánló!!! Gombás-tejfölös sertéspörkölt bulgurral.




Mostanság kissé szétszórt vagyok, így nemcsak a bulgurból készült köret készült a véletlennek köszönhetően, de még a pörkölt is erre a sorsra jutott. Eredetileg ugyanis gombás-tejfölös csirkecombot szerettem volna készíteni, de a fagyasztóba nem találtam meg a csirkecombot. (kitudja lehet nagyon fázott és túlságosan összehúzta magát, ezért nem találtam rá:)))) Viszont, mivel mindenképpen pörköltet szerettem volna főzni, méghozzá jó sok gombával, és tejföllel, így sertéscombot vettem elő. Végül már nem is bántam, mert bizony így összefőzve nagyon finomra sikerült. A körettel pedig egyszerűen nagyszerű volt. Bizony nem egy diétás ebéd, de ezt most cseppet sem bántam, hát jól be is laktam belőle. Igaz talán a köret kicsit kárpótolt a lelkiismeret furdalásért, na de diéta ide, diéta oda, néha lehet egy kicsit lazítani. Hétvégére ajánlanám mindenkinek, akár sertés, akár csirkehúsból elkészítve. A köret pedig mindenkinek a saját ízlése szerint készíthető hozzá. Azt azért halkan megjegyzem, hogy a zöldséges bulgur, nagyon finom, és mindenképpen megér egy próbát.






Hozzávalók:

60 dkg sertéscomb (v. csirkecomb)
50 dkg gomba
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma

ételízesítő
Erős Pista(paprikakrém)
pirospaprika
szerecsendió
őrölt bors
majoranna
bazsalikom
1 nagy tejföl
Floriol étolaj



A húst apróbb kockákra felvágni. A gombát megtisztítani, majd ízlés szerint feldarabolni.(én vékonyan felcsíkoztam) A vöröshagymát apróra felvágni.

Egy edénybe feltenni melegedni az olajat, majd hozzáadni az apróra vágott vöröshagymát és elkezdeni párolni. Ezután hozzáadni a vékonyan felszeletelt fokhagymát, jól összekeverni, majd rátenni a lecsepegtetett húst. Összeforgatni, és a hús kifehéredéséig párolni. Közben ízlés szerint megszórni a fűszerekkel.
Végül hozzáadni a csípős paprikakrémet és megszórni pirospaprikával. Alaposan összekeverni, majd felönteni egy kevés vízzel, és félpuhára főzni.(ne sok víz kerüljön alá, mert a gomba majd elég sok levet enged)

Amikor már félig megpuhult a hús, akkor hozzáadni a feldarabolt gombát, összeforgatni, majd lassú tűzön tovább főzni.(ekkor már nem kell alá folyadékot önteni, mert a gomba elég sok levet enged) Ha szükséges még utánaízesíteni.
Rövid ideig még főzni, majd belekeverni a tejfölt és teljesen készre főzni.

Tálaláskor ízlés szerinti köretet kínálhatunk mellé. Én zöldséges bulgurral tálaltam, és nagy jól illett hozzá.

15 megjegyzés:

  1. Nekem tetszik a burgurod is (én is szoktam főzni) de a csúcs a SOKOL rádiód :))) Jaj de rég láttam ilyet. S gondolom még működik is !!!

    VálaszTörlés
  2. Még nem ettem bulgurt de így együtt az egész nagyon guszta.

    VálaszTörlés
  3. Nagyon guszta. A Sokol rádiód mosolyra derített, nagypapámnak volt, akár a műhelyben, akár a kertben dolgozott, mindig vitte magával :)

    VálaszTörlés
  4. Finom lehet a gombás tejfölös pörid is!:-)

    VálaszTörlés
  5. Nagyon ínycsiklandozó a látvány! Szívesen megkóstolnám,bulgurt még nem ettem, de gondolom, vagyis úgy látom olyan mint a rizs.

    VálaszTörlés
  6. Gizus,de fincsi kaját készítettél,nagyon guszta lett,elfogadnám ebédre:-)

    VálaszTörlés
  7. Mennyei! Finom és laktatós! Yamy! Yamy!

    VálaszTörlés
  8. Viki!
    Igen működik még a rádió, igaz csak ritkán kapcsoljuk be. Van még több régi rádiónk, gyűjtők vagyunk.:)

    VálaszTörlés
  9. Bianka!
    Nagyon finom így együtt.:)

    VálaszTörlés
  10. Naryenne!
    Érdemes kipróbálni, nekem jobban ízlett mint a rizs, pedig azt is szeretem.:)

    VálaszTörlés
  11. Csongi!
    Köszönöm!! Ismerős a rádiós sztori, nálunk anyu nagy kedvence volt ez a rádió!!:)

    VálaszTörlés
  12. Nelli!
    Nagyon finom lett a pöri, így együtt főzve a gombával. Máskor mindig külön főztem, és csak a végén főztem párpercig össze.:)

    VálaszTörlés
  13. Éva!
    Köszönöm! Igen jól látod, hasonló a rizshez, érdemes kipróbálni.:)

    VálaszTörlés
  14. Ditta!
    Köszi, igaz az ebédről már lekéstem, de azért szívesen küldök neked.:)

    VálaszTörlés
  15. Juci!
    Úgy ahogy mondod, mennyei!!:)

    VálaszTörlés